|

|

Waarom zonnepanelen huren zo populair is


Het leven is al duur genoeg
Het leven is een kostbare zaak. De stroomrekening van een gemiddeld huishouden is onredelijk hoog vergeleken met het product wat je ervoor krijgt. Het is dan ook om die reden dat steeds meer huishoudens overgaan tot het zelf opwekken van hun energie. Daarvoor is echter wel een verbouwing aan je huis nodig. Niet alleen moeten er in het geval van zonnepanelen genoeg panelen op je dak worden gemonteerd; daarnaast moet er ook een nieuwe zonneboiler en een omvormer komen waardoor de zonnestralen kunnen worden omgezet in energie. Wanneer je dit alles zo aanhoort snap je al dat het aanbrengen van zonnepanelen en de bijkomende installatie een dure aangelegenheid is. Dit is dan ook gelijk de reden waarom  veel mensen het aanschaffen van een installatie met zonnepanelen nog maar voor onbepaalde tijd uitstellen. De investering die in eerste instantie gedaan moet worden is simpelweg te kostbaar.

Gemeentelijke projecten die een oplossing kunnen bieden
Om de consument tegemoet te komen in de aanschaf van een installatie met zonnepanelen starten steeds meer gemeenten met projecten om mensen over de streep te helpen. Er worden projecten gestart waarbij men tegen een lagere prijs dan gewoonlijk zonnepanelen, een omvormer en een zonneboiler kunnen aanschaffen. Deze projecten klinken mooi voor de inwoners van een gemeente, en het is een prettig idee dat jij samen met je buurtgenoten overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen. De leverancier van zonnepanelen hoeft minder ver te rijden dus je bespaart niet alleen op de aanschaf maar ook op de voorrijkosten van de leverancier. Dit is een oplossing die echter ook niet voor iedereen beschikbaar is. De zonnepanelen moeten immers alsnog in één keer worden afgerekend. In een gunstig geval is het mogelijk om een renteloze lening af te sluiten waarmee de aanschaf gefinancierd kan worden. Met een aantal jaren terugbetaling is de installatie met zonnepanelen dan jouw eigendom. Deze goede deal is, mede door de financiering, niet voor ieder huishouden een goede oplossing. Wanneer er al meerdere leningen en financieringen worden afgelost is een extra maandelijkse last niet voor iedereen mogelijk.

Zonnepanelen via je energiebedrijf
Een nieuwe methode om zonnepanelen te krijgen bij jouw huis is het regelen via een energiebedrijf. Steeds meer energieleveranciers willen dat jij zonnepanelen bij je huis laat plaatsen. Dat heeft te maken met het feit dat men jou wel energie wil en kan leveren maar dat zij kolencentrales moeten sluiten. Kolencentrales worden gesloten in opdracht van de overheid die zich aan het klimaatakkoord moet houden. Een goed alternatief voor energie opgewekt met steenkool is dan ook groene energie, zie ook energieprijzen. Zonnepanelen zijn – naast windmolens – de meest gebruikte methode om energie op te wekken. Het ligt dan ook voor de hand dat het energiebedrijf zelf de zonnepanelen gaat leveren. Men is echter ook daar op de hoogte van de eerder genoemde problemen rondom het betalen van zonnepanelen. Dat is de reden waarom men steeds vaker overgaat tot het aanbieden van gehuurde zonnepanelen.
Waarom zonnepanelen huren de oplossing is
Huur was in de wereld van energiebedrijven al een bekende oplossing. CV installaties werden al verhuurd aan de consument. Dit houdt in dat er een complete CV ketel wordt geplaatst en dat de installatie verder wordt aangesloten en onderhouden. De consument betaalt in dat geval een bepaald maandelijks bedrag aan huur per maand waarna men de beschikking heeft over een hypermoderne installatie in huis. De stap naar de verhuur van zonnepaneleninstallaties was dan ook snel gemaakt. De zonnepanelen worden geplaatst bij het huis van de huurder en de zonneboiler en omvormer worden geplaatst. De oude cv installatie van de consument wordt weggehaald om ruimte te maken voor de zonnepaneleninstallatie. Vervolgens wordt maandelijks een bedrag aan huur verrekend met de consument. De consument heeft echter wel de voordelen van zonnepanelen bij zijn huis. Hij betaalt dus aanmerkelijk minder aan energiekosten aan het energiebedrijf, maar als tegenprestatie betaalt de consument een gedeelte huur aan de leverancier. Het huren van zonnepanelen houdt dus in dat je geen eerste investering hoeft te doen. Je hebt de voordelen van zonnepanelen vanaf dag één van de installatie. Wanneer je zonnepanelen gaat huren heb je twee mogelijkheden; je kan zonnepanelen huren via je eigen energieleverancier of je huurt ze via een ander energiebedrijf. In dat geval is het zaak dat je goed oplet dat je lopende contract is afgelopen.