VS: Leveranciers zonnepanelen kunnen de vraag niet aan

Veel Amerikaanse staten bieden tegenwoordig belastingvoordeel aan bedrijven en personen als ze zonnepanelen op hun vestiging plaatsen. Helaas verlopen deze voordelen, die oplopen tot 30% van de aanschafprijs van een PV-systeem, in december dit jaar. Producenten en verkopers van zonnepanelen maken nu een ware run op hun producten door, omdat iedereen nog snel zijn voordeel wil behalen. Veel installateurs en producenten hebben al aangegeven voor 2008 geen bestellingen meer te kunnen verwerken.

De staat Arizona verleent momenteel een eenmalige aftrekpost van 25% voor de inkomstenbelasting voor personen die zonnepanelen aanschaffen. Daarbij komt nog eens de landelijke (federale) investerings-aftrekpost van 30%, waardoor het momenteel erg aantrekkelijk is zonnepanelen te installeren. Als deze federale aftrekpost verdwijnt, wordt zonne-energie voor veel mensen te duur. Zelfs al blijft de door de staat verleende korting overeind. Zonnepanelen zijn al sinds 2005 krap in voorraad, vanwege de beperkte beschikbaarheid van de hoofdgrondstof silicium. De belastingvoordelen hebben dit tekort alleen maar opgeschroefd. “De zonnepanelen zijn uitverkocht,” aldus Tom Mueller van BP solar uit Houston. Volgens Tom Dyer, functionaris bij Kyocera Solar Inc. is de kans dat een opdracht voor 2008 nog aangenomen wordt, erg klein. “Als je niet maanden geleden een bestelling hebt geplaatst, is de kans groot dat installateurs geen tijd meer hebben om je installatie op tijd te realiseren. Weinig bedrijven hebben nog mankracht of voorraad om in 2008 nog bestellingen aan te nemen.”

“Het is een door mensen gemaakt tekort, omdat iedereen als een gek in de weer is om zijn installatie te realiseren voor het belastingvoordeel verdwijnt,” zei Ron Kenedi van marktleider Sharp. Het in Tucson gevestigde Technician for Sustainability heeft al van twee fabrieken te horen gekregen dat er voor dit jaar geen zonnepanelen meer geleverd kunnen worden. Als een bedrijf een typische installatie zo’n 30 kilowatt wil plaatsen, zal dit dit jaar niet meer mogelijk zijn. Het tekort heeft een flinke impact op de industrie en de klanten. Een ander voorbeeld: All West Energy Inc. neemt projecten slechts één-voor-één aan, vanwege de inadequate voorraad. Het bedrijf kan voor 2008 geen orders meer aannemen vanwege de sterke stijging in de vraag.

“Installateurs bestellen zonnepanelen meestal vier a vijf maanden van tevoren. Nu er een plotselinge stijging is in de vraag, is de bevoorrading inadequaat,” aldus consultant Mike Richter. “Klanten willen hun systeem voor 31 december geïnstalleerd hebben, dus iedereen probeert zijn bestellingen nog snel voor het einde van het jaar erdoor te krijgen,” aldus Kenedi. De dreiging van het verlopen van het belastingvoordeel heeft een aantal bedrijven gedwongen de ontwikkeling van een nieuw 280-MW zonnepark in Arizona tijdelijk stil te leggen.

Al met al dus een mix van goed nieuws en slecht nieuws. Zonne-energie groeit als nooit tevoren, maar misschien iets té snel?

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%