Tekort aan glas een serieus probleem voor de zonne-industrie?

Een aantal grote fabrikanten hebben aangegeven dat het tekort aan glas in China kan betekenen dat ze de vraag naar zonnepanelen niet aankunnen. Het tekort wordt veroorzaakt door de opkomst van het glas-glas zonnepaneel. In dat paneel worden de voor- en de achterkant van het zonnepaneel van een glasplaat voorzien, om het sterker te maken en minder gevoelig voor defecten. De glas-glas zonnepanelen zijn erg in trek om hun hoge vermogen, lange levensduur en lage degradatie. De Chinese solar glas fabrikanten hebben dit jaar dus te maken gehad met een enorme toename aan opdrachten en dat levert nu problemen op.

Hoge kosten en oponthoud

Het gebrek aan glas levert op twee manieren een oponthoud op. Allereerst kan de productie niet normaal plaatsvinden als er onderdelen ontbreken. Vanaf het moment dat de glasplaten worden aangebracht zijn de zonnepanelen sterk en robuust. Dat is dus een belangrijk onderdeel van het productieproces. Een gebrek aan glas houdt alles op. Een tweede reden is dat de prijs voor glas enorm gestegen is omdat de vraag groot is en het aanbod te klein. Sinds juli is de prijs voor solar glas 71% gestegen. Het tekort aan glas zorgt voor extra uitgaven voor de fabrikanten wat weer als gevolg kan hebben dat de zonnepanelen ook in prijs gaan stijgen.

Een verzoek aan de overheid

De meeste zonnepanelen worden in China geproduceerd en veel van het glas dat ze gebruiken komt dan ook van Chinese fabrikanten. Grote zonnepanelen producenten zoals Longi Green Energy Technology Co. hebben de Chinese overheid verzocht om meer fabrieken goed te keuren. Gebeurt dit niet, dan is het mogelijk dat het produceren van zonnepanelen te duur wordt en het positieve momentum waar we nu in zitten onnodig moet worden gepauseerd.

De reden waarom de Chinese overheid hierbij moet worden betrokken is omdat zij in 2018 glasfabrikanten verboden heeft om hun productiecapaciteit te vergroten. In dat jaar hadden ze te maken met overcapaciteit. Daarnaast is het een industrie die erg energie-intensief en vervuilend is. Longi en de andere fabrikanten hebben de overheid gevraagd om de beperkingen op te heffen, in ieder geval voor het produceren van solar glas. Zij zien grote problemen als de overheid hier geen gehoor aan geeft.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn een redelijk recente uitvinding, maar hebben een echte doorbraak betekend in de wereld van de zonnepanelen. Verwacht wordt dat de helft van alle geproduceerde zonnepanelen in 2022 al glas-glas zonnepanelen zijn. Er zijn een groot aantal redenen waarom deze panelen zo populair zijn.

  • Sterk: glas-glas zonnepanelen zijn bijzonder sterk. Ze beschadigen niet tijdens het vervoer of tijdens de installatie en de zonnecellen vertonen geen scheurtjes.
  • Hoog vermogen: omdat de zonnecellen optimaal beschermd zijn is het vermogen van glas-glas zonnepanelen vanaf het eerste moment al hoger. Daarnaast is de degradatie veel minder snel en heb je na 25 jaar vaak nog meer dan 90% vermogen over.
  • Lange levensduur: omdat de zonnecellen beter zijn ingepakt bij glas-glas zonnepanelen gaan deze ook langer mee. Je krijgt dus zonnepanelen die meer opleveren en dat voor een langere tijd.

Het is niet per definitie slecht

Uit het bovenstaande verhaal kun je opmaken dat het tekort aan glas de toename van de productie van zonnepanelen een halt toe kan roepen. De grote interesse in zonnepanelen zal blijven, maar de fabrikanten kunnen dit niet aan. Dat betekent dat de prijzen voor zonnepanelen naar boven zullen gaan, als er niet iets gebeurt. De stijgende prijzen van glas doen hier dan nog een schepje bovenop. Het is echter niet allemaal slecht, want de prijzen voor de andere componenten van zonnepanelen gaan naar beneden. Het is dus goed mogelijk dat de prijzen daardoor gewoon weer terug zullen vallen op hun oude niveau.

Wat is de toekomst?

Het is nu nog onduidelijk hoe dit zich gaat ontwikkelen. Als de Chinese overheid de beperkingen in ieder geval voor solar glas zou opheffen, is het mogelijk dat het allemaal storm in een glas water is geweest. Het is wel een feit dat de glasprijs enorm is gestegen sinds juli en dat er sprake is van een serieus tekort dat de productie en afleveringen van zonnepanelen de afgelopen maanden tot een kritiek niveau heeft beïnvloed. De stijging van de prijzen voor zonnepanelen is dan een logisch gevolg, in ieder geval tot de industrie zich weer heeft hersteld.

Zonnepanelen kopen; doe het nu

Dit is dus hét moment om zonnepanelen te kopen. Nu zijn de prijzen nog gunstig en de kwaliteit van de zonnepanelen is bijzonder goed. Daarnaast zal je nu, met de winter voor de deur, ook kunnen profiteren van goede acties en aanbiedingen, omdat dit het seizoen is wanneer de interesse in zonnesystemen het laagste is. Wacht dus niet af om te zien wat er gebeurt, maar hak de knoop vandaag nog door en ga op zoek naar en goede leverancier. Kies je voor glas-glas zonnepanelen dan haal je financieel het meeste uit je investering.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%