Sunseeker II – Een vliegtuig op zonne-energie

Onbemande vliegtuigjes op zonne-energie halen nu en dan het nieuws bij het breken van records op zowel het gebied van afstand als hoogte. Minder bekend echter, is het feit dat er ook al een bemand zonne-vliegtuigje bestaat. De sunseeker II is het enige vliegtuig in zijn soort; bemand en aangedreven door enkel en alleen zonne-energie.

De sunseeker II is een hybride vliegtuig, dat gebruik maakt van zijn accu’s om op te stijgen en hoogte te winnen. Het vliegen zelf, dat weg heeft van zweefvliegen, vindt plaats puur op basis van de zonne-energie die real-time ontvangen wordt. De accu’s worden in ongeveer anderhalf uur volledig opgeladen, waarna het vliegtuig indien nodig verder kan stijgen. Met de huidige generatie batterijen kan de sunseeker tot laat in de middag blijven vliegen.

Het team van Solar Flight heeft haar succes te danken aan een uniek staaltje technologie, dat het toestaat de zonnecellen ín de vleugel van het vliegtuig op te nemen, in plaats van ze er bovenop te plakken. De accu’s zitten in de vleugels verwerkt. Tot slot bezit het vliegtuig een unieke trilling-dempende propellor (onzichtbaar op de afbeelding, zit achteraan gemonteerd), waardoor het vliegtuig minimaal verstoord wordt en weinig spanning ondervindt tijdens de vlucht.

De maximumsnelheid is beperkt: ≈65 km/uur op alleen de zonnepanelen en ≈130km/uur als de accustroom ingezet wordt . Deze snelheid staat het toe tijdens de vlucht het dak open te houden. Dankzij de beperkte snelheid zijn vogels niet bang voor de sunseeker; ze landen soms bijna op het vliegtuig! Zodra de motoren uitgezet worden, kan het uren duren alvorens het toestel naar grondniveau zweeft. Mede hierdoor zijn de bekende ‘airbrakes’ aangebracht, waarmee men het vliegtuig in de lucht kan afremmen.

Plaats een bericht