Subsidies zonnepanelen in 2023

Subsidies zonnepanelen in 2023
Voordelig je zonnepanelen aanleggen, doe je met subsidies op zonnepanelen in 2023. Zonnepanelen zijn nog altijd een fantastische optie om je woning mee te verduurzamen. Door duurzaam je energie te winnen, draag je bij aan een beter milieu. De techniek op het gebied van zonnepanelen wordt bovendien steeds beter, waardoor zonnepanelen meer energie opleveren én goedkoper op de markt verschijnen. Dat betekent dat je je inleg in praktijk steeds sneller hebt terugverdiend. Na verloop van tijd ga je met zonnepanelen flink besparen.

Voorheen maakte je als particulier gebruik van subsidie. Subsidies zonnepanelen zijn in 2023 echter afgeschaft. Hiervoor in de plaats is een voordeliger alternatief gekomen. Daarover straks meer. Als ondernemer, instelling of non-profitorganisatie kom je in aanmerking voor de SDE+ of SDE++ subsidie. Deze subsidie geldt voor de productie van hernieuwbare energie, dus ook zonnepanelen. Andere categorieën zijn wind, water, geothermie en biomassa. De SDE++ subsidie is sinds november 2020 van krachten en heeft de eerdere SDE+ subsidie uitgebreid.

Voordelen subsidies op zonnepanelen in 2023
Subsidies op zonnepanelen zijn in 2023 niet meer van kracht. Toch is het in 2023 voordeliger dan ooit om zonnepanelen aan te schaffen. Dat heeft er alles mee te maken dat sinds dit jaar de BTW op zonnepanelen is afgeschaft. Hierdoor bespaar je in één keer 21% op je aankoop en ben je voordeliger uit dan met de eerdere subsidie. Voorheen was er wel een BTW regeling voor zonnepanelen, maar in praktijk bleek het terugvragen hiervan voor veel mensen te ingewikkeld. Vanaf 1 januari 2023 wordt er precies 0% belasting geheven op zonnepanelen. Iedereen die zonnepanelen wil laten installeren, profiteert hier meteen van. Let wel op: het nultarief BTW voor zonnepanelen geldt alleen voor particulieren, niet voor bedrijven.

Verschillende soorten subsidies
Subsidies op zonnepanelen in 2023 zijn voor particulieren gestopt. Als onderneming of instelling kun je nog wel van de verruimde SDE++ subsidie gebruik maken. Deze subsidie is veel ruimer dan alleen zonnepanelen en betreft eigenlijk alle vormen van duurzame energie winning. Als particulier is er nog wel een andere regeling om rekening mee te houden. dit is de Energiebespaarlening. Dit is een speciale lening voor het financieren van bijvoorbeeld zonnepanelen. De regeling biedt extra gunstige voorwaarden die door de overheid zijn bepaald. Sinds 1 april 2021 (geen grapje) bestaat voor verenigingen van eigenaren en energie coöperaties de SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking). Deze subsidie is van toepassing op het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, zoals zonne-energie.

Vergoeding voor overtollige zonne-energie
Heb je al zonnepanelen liggen, dan is er nog iets anders interessants om rekening mee te houden. Tot 1 januari 2025 kun je gebruik maken van de saldeerregeling. Dit houdt in dat je de stroom – opgewekt door zonnepanelen – die je niet gebruik, tegen een vergoeding aan het elektriciteitsnet kunt leveren. De regeling zal vanaf 2025 tot 2032 langzaam worden afgebouwd.

Prijzen van zonnepanelen in 2023
Voor 10 panelen betaal je gemiddeld zo’n 4.000-4.500 euro. Jaarlijks produceren deze panelen zo’n 550-700 euro aan stroom. Je hebt de installatie van je zonnepanelen in theorie in 7-8 jaar terugverdiend. Met een enkel zonnepaneel vang je jaarlijks ongeveer 225 Kilowatt stroom. Dit is wel afhankelijk van het vermogen. Ga ervanuit dat zonnepanelen steeds efficiënter worden. Hierdoor produceren de nieuwste modellen veel meer energie dan die van 5 jaar terug. Het rendement is hierdoor groter, terwijl de investeringskosten dat niet per se zijn. Als je een groot dak wilt voorzien van zonnepanelen ben je al gauw 10.000 euro of meer kwijt.

Factoren die van invloed zijn op de prijs
Zoals gezegd, worden de prijzen van zonnepanelen gemiddeld genomen (per paneel) steeds lager. De technologie is verbeterd, waardoor het steeds eenvoudiger wordt om de panelen te produceren. Daar komt nog eens bij dat zonnepanelen niet langer een nicheproduct zijn, waardoor er steeds meer massaproductie plaatsvindt en er meer competitie is onder de aanbieders. De prijzen van zonnepanelen kunnen fluctueren door stijgende en dalende grondstof- en transportprijzen. Omdat deze prijzen de afgelopen jaren gemiddeld gestegen zijn, zijn ook zonnepanelen weer iets duurder geworden. Bij zonnepanelen zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van het model (nieuwere modellen zijn duurder dan oudere), maar ook de hoeveelheid panelen die je aanschaft. Verder betaal je installatiekosten aan de vakman. Relatief gezien zal je hoe meer zonnepanelen je aanschaft per paneel een lager bedrag kwijt zijn.

Stappenplan subsidies op zonnepanelen in 2023 aanvragen
Voor particulieren zijn subsidies op zonnepanelen in 2023 niet meer beschikbaar, voor organisaties wel. De SDE++ subsidie kent een openstellingsronde bestaande uit vier fases. In de eerste fase is het alleen mogelijk subsidie aan te vragen voor projecten met behoefte tot een bepaald subsidiebedrag per ton Co2. In de volgende fases wordt dit maximumbedrag opgeschaald.

  • Stap 1: je vraagt de SDE-subsidie aan met je projectplan. Doe navraag bij de netbeheerder over je aansluitcapaciteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland informeert je of je beschikking toegekend wordt.
  • Stap 2: als je een beschikking hebt, vraag je een EAN-code aan bij je netbeheerder voor elektra en (groen)gras meters.
  • Stap 3: aan de hand van meetdiensten, het meetplan, rapportages en expertise wordt in samenwerking met de RVO een goede afwikkeling voor de uitbetaling van je subsidie geformuleerd.
  • Stap 4: hou je maandelijkse energieproductie van de zonnepanelen in de gaten, zodat je kunt bijsturen op je subsidievoorschot. Zo voorkom je bijstelling van de RVO.

Zo bespaar je op zonnepanelen
Besparen op zonnepanelen doe je als volgt:

  • Gebruik de salderingsregeling als je een deel van de opgewekte stroom niet direct kunt gebruiken
  • Met een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je zelf opgewekte stroom van zo’n 30 naar 70%
  • Kies een ervaren installateur en plaats je zonnepanelen op het zuiden, in de juiste hellingsgraad
  • Maak zonnepanelen regelmatig schoon (verwijder stof, vogelpoep, vermijd mosvorming).

Vergelijken van offertes
Precies weten wat voor jou het beste werkt? Vraag dan een offerte op maat aan en haal het meeste uit je zonnepanelen, ook zonder dat er subsidies op zonnepanelen in 2023 bestaan. De expert brengt precies voor jou in kaart waar je behoefte aan hebt en hoe snel je je geld terugverdient.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%