Spanje nieuwe wereldleider in zonne-energie

122In Spanje schijnt de zon niet alleen krachtig, maar ook vaak. Het was daarom ook een kwestie van tijd voor Spanje het voortouw zou gaan nemen op het gebied van zonne-energie. Over de hele wereld gezien groeide het gebruik van zonne-energie met zo’n 5.5 GW, waarvan maarliefst 2.5 GW in Spanje geplaatst werd. Hiermee worden zowel Duitsland (1.5 GW) als de VS (342 MW) ruimschoots verslagen.

De spectaculaire groei is vooral te danken aan de Spaanse overheid, die een zeer royaal feed-in tarief (subsidie per geproduceerde kWh) instelde voor projecten die voor september 2008 werden aangemeld. “De markt is zich aan het diversificeren dankzij het feit dat ieder land passende steunmaatregelen neemt. Dit is zeer goed nieuws voor de PV-industrie en voor het milieu,” aldus Dr. Winfried Hoffmann, voorzitter van de Europese branchevereniging EPIA. Ook op het gebied van zon-thermische energie is Spanje zeer actief, mede door het ontwikkelen en bouwen van zonnetorens.

De EPIA verwacht dat zonne-energie blijft groeien in 2009, met een geprojecteerde bijbouw van 7 GW. Dit alles ondanks het zware weer waarin de economie zich momenteel bevindt. De marges van onzekerheid zijn echter groot, omdat de economie zich zeer volatiel gedraagt. Zo heeft Spanje zijn feed-in tarief al terug moeten brengen en is het aantal gesubsidieerde projecten noodgedwongen beperkt. Deze vertraging van de Spaanse groei zal echter opgevangen worden door gunstige plannen in Italië, Frankrijk, Duitsland en de VS. De EPIA verwacht dat de wereldwijde capaciteit in 2013 zo’n 22 GW zal bedragen.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%