Spaans stadje plaatst zonnepanelen op begraafplaats

Het Spaanse stadje Santa Coloma de Gramanet heeft een wel erg unieke plaats gevonden voor de installatie van zonnepanelen; de lokale begraafplaats. De panelen zijn opgesteld bovenop de meerdere verdiepingen tellende graftombes. Het project werd door de bewoners aanvankelijk als belachelijk gezien, maar is dankzij goede voorlichting steun gaan krijgen van de families wiens voorvaderen hier begraven liggen. Er liggen nu plannen klaar om de hoeveelheid zonnepanelen, en daarmee de hoeveelheid opgewekte elektriciteit, op de begraafplaats te verdrievoudigen.

Zonnepanelen op een begraafplaats
De plaats was gekozen, omdat het een van de weinige open plaatsen is. Er wonen in het stadje namelijk maarliefst 124.000 mensen opeengepakt op ongeveer 4 vierkante kilometer. De zonnepanelen kostten bij elkaar €720.000, maar houden daarmee wel jaarlijks 62 ton koolstofdioxide uit de atmosfeer. “De beste eer die je een overleden voorvader kunt verleren, is het opwekken van schone energie voor toekomstige generaties,” zei Esteve Serret, directeur van het bedrijf dat de installatie beheert. De panelen zijn geïnstalleerd op tombes waarin elk vijf doodskisten bewaard zijn. Ze zullen, mede dankzij hun zuidwaartse richting, genoeg energie opwekken om zo’n 60 huizen compleet van energie te voorzien. Een druppel op een gloeiende plaat, maar iedere stap is er één.

Raadslid Antoni Fogue zei dat de reactie van het publiek aanvankelijk zeer negatief was toen het plan drie jaar geleden werd gepresenteerd. “Er werden dingen geroepen als, ‘ze zijn gek. Wie denken ze wel niet dat ze zijn? Wat een gebrek aan respect!’”. Maar functionarissen van zowel de gemeente als de begraafplaats hebben de publieke opinie dankzij een uitvoerige voorlichtingscampagne weten te keren. “Mensen die naar de begraafplaats gaan, zien nauwelijks verschil,” zei de heer Fogue. “De installatie is met gepast respect voor de overledenen en de nabestaanden tot stand gekomen.”

De panelen bedekken minder dan 5% van het totale oppervlak van de begraafplaats, waar zo’n 57.000 mensen hun laatste rustplaats hebben. Er zijn echter plannen er meer te installeren. Het stadje, dat praktisch een buitenwijk is van Barcelona, heeft vier andere zonnecentrales op de top van gebouwen. Deze is echter verreweg de grootste.

Plaats een bericht