Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen veenoord

Het schijnt dat tijdens de inspecties van elektrische installaties met zonnepanelen niet aan de normen voldoen. Dit heeft te maken door gebrek montage of inferieur materiaal. Hiervoor gaat de nieuwe certificeringsregeling Scope 12 zorgen dat de installaties minder brandgevoelig zijn.

Volgens een inventarisatie van het instituut Fysieke Veiligheid komt brand regelmatig voor. Er is 95 keer brand geweest tussen januari 2018 en oktober 2020. Dit gebeurde bij 170.000 installaties bij woonhuizen, staldaken, zonneakkers en bedrijfspanden. Het is niet veel maar toch wordt er veel zorgen gemaakt.

De verantwoordelijke van de aftersales en technische ondersteuning bij Tenten Solar in Lichtvoorde, Remko te Snelle kent de oorzaken, hij vertelt: ‘Ondeskundige installatie van panelen, gebruikte materialen zoals stekkertjes die kwalitatief onder de maat zijn, meterkasten die niet zijn berekend op de opgewekte hoeveelheid zonnestroom.’

Het materiaal

Dit komt niet door deze factoren, zegt te Snelle brandbaar materiaal rond de panelen is altijd wel ergens te vinden. ‘Denk aan bladeren of vogelnestjes. Smelt op een dergelijk punt een stekkertje, dan is zo een brand ontstaan. Vergis je niet: onder panelen kan het 70 graden worden.’

Wat ook een probleem schijnt te zijn is dat de inspectie niet voldoende controleert of niet goed. 70 procent van de gevallen constateren zij tekortkomingen. Het gaat vaak om documenten die niet in orde zijn en gebreken die tot brand of elektrocutie leiden.

De markt

Een ander probleem is dat veel ondernemers die willen investeren in zonnepanelen, eerder letten op wat uit hun portemonnee gaat, waardoor de kwaliteit op de tweede plaats komt te staan. De installatiemarkt voor zonnepanelen is nogal nieuw en loopt nog soms tegen dingen aan.

De situatie werd als volgt omschreven door Het Verbond van Verzekeraars: ‘Iedereen die een dak op durft en een dag training volgt, kan zonnepanelen leggen. Dat leidt tot ongewenste risico’s.’ Het verbond en de brandweer maken zich zorgen over het gebrek aan regels en pleit daarom voor een grotere rol van de overheid. Ook willen zij meer balans tussen ‘’een snelle energietransitie en de maatschappelijke veiligheid.’’

Nieuwe certificering

De installatiebranche heeft nu samen met de brandweer en verzekeraars een nieuwe certificeringsregeling gelanceerd namelijk Scope 12. Scope 12, het nieuwe keurmerk, gaat er voor zorgen dat de installatiewerk en installatie beter wordt uitgevoerd van hogere kwaliteit. Dit gebeurt trouwens niet door installatiebedrijven, de inspectie wordt gerund door onafhankelijk certificerende bedrijven.

Er kunnen twee soorten inspecties worden uitgevoerd, namelijk een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspectie (PI). De EBI is vooral gericht op de aanleg van zonnepanelen. Zijn ze geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant en voldoen de kabeltjes en stekkertjes aan de normen en waarden. Bij de PI wordt de installatie geïnspecteerd.

Scope 12 is op dit moment niet verplicht, maar er is een kans dat het certificaat als voorwaarde wordt gesteld bij een verzekering, en zeker bij een grote installatie van zonnepanelen. Als een paneel in brand staat kan al heel snel de volgende panelen gaan volgen. En zo verlies je een schuur of stal. Je verliest niet alleen veel geld, maar ook is dit een grote schade voor verzekeraars. Het verbond verwacht dat veel verzekeraars wat met de Scope 12 gaan doen.

Inspectiekosten

23 bedrijven kunnen nu een Scope 12 inspectie uitvoeren. Er zullen naar verwachting waarschijnlijk 500 tot 1.000 inspecteurs nodig zijn. De kosten zullen variëren tussen de 110 tot 150 euro voor kleine installaties en tot 700 euro voor zakelijke installaties.


Laatste nieuws