Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De postcoderoos bestaat nu al drie jaar. Het is een manier om gezamenlijk zonne-energie op te wekken. Hiermee bespaar je dus geld, zonder dat er zonnepanelen op je eigen dak te komen liggen en dus ergens anders geïnstalleerd worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de zonnepanelen op een groot agrarisch dak komen te liggen net buiten een dorp. Je wordt dan gekoppeld binnen jouw regio met de benodigde onderdelen, je buren die samen met jou gaan investeren in de zonne-energie en je energieleverancier die de besparing maandelijks verrekent op je energierekening. Dit recht van teruggave wordt door de overheid minimaal 15 jaar gegarandeerd en geldt pas als de belastingdienst het goedkeurt.

Zo wordt de postcoderoos gedefinieerd

Aangrenzende postcodes + 4-cijferige postcode = postcoderoos

Als er bijvoorbeeld in de postcode 1012 een duurzaam energie-initiatief, dan kunnen de inwoners van de postcodes 1011, 1012, 1013, 1015, 1016 en 1017 gebruik maken van elke opgewekte kWh en de energiebelastingkorting ontvangen.

Postcoderoos project in 4 stappen uitgelegd

  1. De coöperatie werkt het project uit, zoekt een geschikte dak en locatie en werft deelnemers voor het project.
  2. De deelnemers worden lid en kopen zonparticipaties, zo verwerven zij de komende 15 jaar het recht op een jaarlijkse teruggave van de energiebelasting.
  3. Elk jaar bespreken de deelnemers in de AVL over voortgang in het project, stad van zaken en krijgen ze een aandeel in de stroomopbrengst.
  4. Na 15 jaar komt er een einde aan het project, er is in die 15 jaar duurzame energie opgewekt en daarmee hebben de deelnemers hun eigen groene energieverbruik en een financieel voordeel behaald.

Hoe werkt het financieel?

De deelnemers van het project krijgen vanaf 2016 een korting van 9 cent per kilowattuur aan energiebelasting. Stel je hebt zonnepanelen die 700kWh produceren, dan krijg je van de overheid 700 x 9 cent = 63 euro terug.

Wat moet je doen als met een postcoderoos project mee wil doen?

De coöperaties die de komende tijd willen beginnen met een project, krijgen een beschikking voor minimaal 15 jaar. Als de nieuwe regeling er is kunnen er dus nieuwe projecten ontstaan met de nieuwe subsidieregeling en ook nieuwe voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden?

Als je wil deelnemen aan een postcoderoos project moet je dus in die regio wonen. Elke deelnemer kunnen voor hun eigen gebruik maximaal 10.000 kWh gebruiken. Dat betekent dat zij aan de energiebelasting maximaal 10.000 kWh kunnen terug vragen. Dat geldt alleen als het verbruik minimaal 10.000 kWh is. Stel je gaat verhuizen dan worden de zonnepanelen aan iemand anders verkocht in het postcoderoosgebied. Ook moeten deelnemers een kleinverbruik aansluiting hebben.

De regering streeft ernaar om vanaf 2021 een nieuwe, simpelere regeling in te voeren.


Laatste nieuws