Photensity: de alles-in-één zonnecollector

Wat als je niet één, maar meerdere energievormen tegelijk uit het zonlicht kon tappen? Grote commerciële gebouwen, die vrijwel allemaal gepaard gaan met een flinke hoeveelheid CO2-uitstoot, kunnen tegenwoordig gebruik maken van de Photensity van BrightPhase Energy. Dit revolutionaire paneel is feitelijk een manusje-van-alles op het gebied van zonne-energie; er wordt niet alleen stroom geleverd, maar ook warm water en zelfs daglicht.

Dit laatste, het zogenaamde ‘daylighting’, is toch wel het meest unieke aspect aan het nieuwe paneel. Het levert een natuurlijk zonlicht aan het gebouw, iets wat zowel energie bespaart als prettig is voor de aanwezigen. De aanwezige lamellen worden via een controller en sensor automatisch optimaal geörienteerd, zodat altijd een optimale opbrengst gerealiseerd kan worden. De lamellen zelf zijn gemaakt van paraboolvormige spiegels, waarin zich op het brandvlak een rij zonnecellen bevindt. Onder de lamellen bevindt zich een buizensysteem waarmee water opgewarmd wordt. Op deze manier verzorgt het paneel dus niet alleen stroom, maar ook warmte en licht!

Volgens het bedrijf levert het systeem vanwege zijn all-in-one aanpak zo’n 2 a 3 keer meer op dan conventionele zonnesystemen. De eigenaar van een groot gebouw kan tot zo’n 50% besparen op zijn energierekening en daarmee – afhankelijk van de locatie – de terugverdientijd terugbrengen tot een jaar of 5. Voor Nederland lijkt dit laatste wel érg optimistisch, maar dat er toekomst is voor dergelijke alleskunners, is duidelijk.

Plaats een bericht