Zonnepanelen D

Parkeerplaatsen op zonne-energie; opladen tijdens het parkeren

De nieuwe zonne-installatie bij het hoofdkwartier van het Amerikaanse Applied Materials is verder bewijs voor het feit dat er veel te ‘vergroenen’ valt aan het weggebruik. De fabrikant van productiemiddelen voor allerlei high-tech producten kondigde afgelopen vrijdag aan dat er een tweetal zonnestroom-systemen afgebouwd is. Bij elkaar leveren de systemen zo’n 2.1 megawatt aan energie, wat de installatie volgens het bedrijf ‘de grootste particuliere installatie van de VS’ maakt. Het alom bekende systeem van google in Mountain View levert ‘slechts’ 1.6 megawatt.

Het bijzondere, en tevens leuke, van het systeem is dat het als een soort dak over de parkeerplaats van het bedrijf geplaatst is. Het bestaat uit twee onderdelen; een 950-kilowatt SunPower PowerGuard installatie en een 1.2-megawatt SunPower volgsysteem. Parkeerplaatsen worden vanwege hun grote open ruimtes en de behoefte aan schaduw tegenwoordig steeds vaker gezien als een ideale locatie voor zonnepanelen. Daarnaast worden ook de mogelijkheden van gewoon asfalt als zonnecollector momenteel diepgaand onderzocht. Een wellicht zeer interessante toepassing voor de toekomst is te vinden in het opladen van elektrische voertuigen; de in het zonnedak opgewekte elektriciteit zou prima gebruikt kunnen worden om diverse aansluitpunten te realiseren. Tijdens het parkeren ‘bijtanken’ dus; eindelijk waar voor je parkeergeld!

Uiteraard is dit nog toekomstmuziek. Momenteel wordt de electriciteit direct het hoofdgebouw in gevoerd, waar het Applied Materials verwacht dat zijn zonne-systeem zo’n 2700 ton aan CO2-uitstoot vermindert. Sinds november 2007, toen het eerste deel van het systeem in gebruik werd genomen, heeft het systeem al 1400 megawattuur opgeleverd.

Bron: CNET

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%