Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Een Amerikaans bedrijf Solaren heeft patent aangevraagd op een techniek waarmee een orkaan vernietigd kan worden door deze vanuit de ruimte te bombarderen met zonne-energie. Het klinkt gek, maar de eerste stap is al genomen. Deze stap bestaat uit het in 2016 leveren van 200MW aan zonne-energie via de satelliet. Het feit dat hiervoor eerst voor honderden miljoenen aan zonnecollectoren de ruimte in geschoten moet worden, maakt de mannen van Solaren blijkbaar niet veel uit.

Volgens een eerder patent, dat in 2006 werd ingediend door Jim Rogers en Gary Spirnak, is het mogelijk het proces van orkaanvorming te verstoren door de midden- en bovenlaag van de orkaan te verwarmen. Dit veroorzaakt namelijk een kleiner temperatuur- en daarmee drukverschil in de storm, waardoor deze afzwakt. Het idee van weersverandering is niet nieuw; denk aan het inzaaien van wolken met zilveriodide om regen op te wekken. Er wordt door analisten zelfs al gespeculeerd over een mogelijk ‘weerwapen’, waarmee een kwaadwillende mogendheid bijvoorbeeld een vruchtbaar gebied kan omtoveren tot woestijn.

Orkanen zijn in het verleden al zo vaak het doelwit geweest van allerlei plannen, dat men al een standaard antwoord op de plank heeft liggen. “Er zijn al veel technieken waar we de afgelopen jaren naar gekeken hebben: het inzaaien van wolken met droog ijs of silveriodide, het afkoelen van de oceaan met ijsbergen, het opblazen van de orkaan met waterstofbommen en het simpelweg wegblazen met behulp van gigantische ventilatoren. Hoe goed sommige suggesties ook uitgewerkt zijn, delen ze dezelfde gebreken: ze onderschatten de omvang en kracht van een tropische storm.”

Het plan van Solaren is echter nog een stukje ambitieuzer dan het slepen van ijsbergen naar de Cariben of het simpelweg bombarderen van een storm. Het plan omvat onder andere het naar de ruimte lanceren van een zonnecentrale van 1.5 GW. De door de spiegels zonnestralen kunnen met behulp van een precies richtsysteem vervolgens geconcentreerd worden op een plaats met een doorsnede van één tot anderhalve kilometer.

Het klinkt allemaal erg leuk, maar zelfs de CEO van Solaren is het eens dat het programma misschien te hoog gegrepen is. “Ik weet niet of dit ooit gebouwd wordt,” aldus Spirnak. “De enige die dit eigenlijk zou kunnen en willen doen is de overheid. Geen enkel bedrijf zou de verantwoordelijkheden van een dergelijk programma kunnen dragen, zal zouden wij graag het systeem voor de overheid bouwen.”

Het plan wordt door energie-analyst Chris Nelder afgedaan als “pure fantasie”. Leuke theorie, maar zolang het onhaalbaar blijft, pure luchtfietserij dus. Hetzelfde vindt hij overigens van zonne-energie vanuit de ruimte in het algemeen. “Waarom zou iemand interesse hebben in zonne-energie vanuit de ruimte, als diezelfde energie voor 0.3% van de prijs op aarde opgewekt kan worden?”, vroeg Nelder zich pas geleden hardop af.

Zonne-energie vanuit de ruimte? Voorlopig nog een droom…


Laatste nieuws