Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen delfshaven

Het is een primeur voor Nederland: een zonnepark dat drijft op het water en dat met de zon meedraait. Dit park ligt in Rotterdam-Kralingen en wordt beheerd door waterbedrijf Evides. De installatie bestaat uit 4787 zonnepanelen en deze zijn op vlonders bevestigd in een cirkelvorm. Door middel van een ingewikkeld netwerk van kabels draaien ze met de zon mee, zodat ze altijd de perfecte richting op staan voor een optimaal rendement. Daarnaast houdt het water de panelen koel, wat ook betere prestaties oplevert. De stroom die de zonnepanelen opwekken is bestemd voor Evides en draagt bij aan de missie om het bedrijf in 2025 volledig klimaatvriendelijk te maken. Met deze primeur komen ze dan al een heel eind.

Het drijvende zonnepark van Evides

De drijvende zonnepanelen zijn in het waterbekken van Evides zelf geplaatst. De bijna 5000 panelen nemen gezamenlijk een oppervlak in van 1 hectare. Per jaar zouden deze 2 miljoen kWh aan energie moeten kunnen leveren, wat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van 650 gemiddelde huishoudens. Met speciale sensoren wordt het zonne-eiland gedraaid. Deze meten onder andere de sterkte van de zon en de windkracht en zetten de panelen in optimale richting. In het geval van storm en sterke windstoten worden de panelen zo geplaatst dat de wind er tussendoor gaat en dat deze er niet tegenaan blaast. Dit moet een optimale opbrengst opleveren. Het drijvende zonnepark is midden juli 2020 aangesloten en draait sindsdien op rolletjes.

Een perfecte situatie

Door de zonnepanelen in het waterbekken te installeren, creëert Evides een perfecte situatie voor het opwekken van stroom. Er zijn geen golven en de zonnepanelen worden gekoeld door het water, waardoor ze nooit te heet worden. De zonnepanelen staan altijd in de richting van de zon en er is geen sprake van schaduwval. Floating Solar, specialisten in het maken en testen van drijvende zonnepanelen en de leverancier van dit zonnepark, schat in dat deze omstandigheden een extra opbrengst van 30 procent zullen genereren, ten opzichte van drijvende panelen op zee die niet met de zon meedraaien. Dat is een groot verschil en Evides is daarom trots en hoopvol.

De kwaliteit van het drinkwater

Evides heeft ervoor gekozen om de drijvende zonnepanelen aan te brengen in haar eigen waterbekken in Rotterdam. Een waterbekken is een reservoir met water wat later gezuiverd wordt en waar drinkwater van wordt gemaakt. Evides heeft aan dat het voorzien van drinkwater de belangrijkste taak blijft van het bedrijf en heeft bepaalde maatregelen genomen waarmee de kwaliteit van het water niet op het spel wordt gezet. Daarnaast is het belangrijk dat dit op een natuurvriendelijke manier gebeurt, vooral als ook andere wateren op deze manier gaan worden benut.

Natuurvriendelijke oplossingen

Omdat de panelen schuin staan en een rafelig randje hebben worden vogels niet aangemoedigd om neer te strijken. Dat vermindert de kans op vogelpoep in het water en ook op de panelen. Dit kan anders een slechtere waterkwaliteit of een verminderde opbrengst veroorzaken. Ook worden de zonnepanelen zo opgesteld dat ze voldoende zonlicht doorlaten naar het water. De materialen die gebruikt zijn hebben strenge testen doorstaan op microplastics en andere schadelijke stoffen. Het is zelfs mogelijk om van de stekkerkast een vleermuizenhotel te maken. Drijvende zonnepanelen kunnen dus op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier worden geplaatst.

Vogelaars onderzoeken de vogelpopulatie

Ook komt er elke twee weken een vogelaar bij Evides langs. Er zijn namelijk vogels die gebruik maken van het water en niet van de panelen. Het is niet de bedoeling dat het waterbekken een broedplaats voor vogels wordt, maar tegelijkertijd zijn deze dieren er wel welkom. De vogelaar houdt nauw in de gaten welke soorten vogels er in het reservoir zijn neergestreken en hoeveel dit er zijn. Evides blijft ondertussen de kwaliteit van het water testen. Er kan dus eigenlijk weinig misgaan.

Een project van 15 jaar

Evides heeft van het Rijk 15 jaar subsidie gekregen voor het project en dit is ook hoe lang het energiebedrijf denkt dat het mee zal gaan. Het grote voordeel van het gebruik van een waterbekken is dat er nauwelijks golfslag is en dat er weinig kans is dat de zonnepanelen zullen beschadigen. Het lijkt erop dat er aan alles is gedacht en dat het drijvende zonnepark van Evides vele jaren een grote opbrengst zal leveren.

Evides is er nog niet

Om alle stroom op te wekken die het bedrijf Evides jaarlijks gebruikt hebben ze naar schatting 100 tot 150 van dit soort drijvende parken nodig. Het is dan ook niet vreemd dat men er al aan denkt om dezelfde methode toe te passen in andere waterbekkens die ze beheren. Het draaiende zonnepark dat ze vorige maand hebben geïnstalleerd is in ieder geval een wereldprimeur en daarom wordt alles gemeten. Data worden verzameld door specialisten, met drones in de lucht en in het water en met hoogwaardige apparatuur. Evides is de pionier, maar zijn de uitslagen goed, dan ziet de toekomst van drijvende en draaiende zonnepanelen er bijzonder glansrijk uit.


Laatste nieuws