Grote nieuwe zonnepanelen-fabriek in Duitsland

Masdar Future Energy is een door de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten gesubsidieerd bedrijf dat zich richt op de productie en leverantie van duurzame energie. Het bedrijf heeft zijn oosprong en is gevestigd in Abu Dhabi. Onlangs is het bedrijf begonnen met de planning en bouw van een nieuwe grote fabriek voor de productie van zonnepanelen in Ichtershausen, Duitsland. De fabriek zal geavanceerde productietechnieken gebruiken om zonne-energie zo goedkoop mogelijk te maken. Daarnaast zal de fabriek de lokale economie stimuleren door 180 ‘groene’ banen te creëren.

Het $230 miljoen kostende project is de eerste fase van de in totaal $2-miljard bedragende investring van Masdar in de productie van dunne-film zonnepanelen. De geplande productiecapaciteit van de fabriek, die in het derde kwartaal van 2009 open moet gaan, is ongeveer 70MW. In de fabriek zullen de grootste (5,7m2) en krachtigste zonnemodules op de markt gemaakt worden. Als een voorloper op het gebied van zonne-energie, is Duitsland de plaats van uitstek voor een eerste fabriek voor PV-systemen. De fabriek zal een blauwdruk voor technologie en kennis zijn voor een geplande 140MW-zonnefabriek in Abu Dhabi. Met de bouw van deze fabriek zal medio 2010 begonnen worden.

“Thüringen is een moderne plaats om zaken te doen,” zei de premier van de Duitse deelstaat. “In Duitsland lopen we voorop als het gaat om milieutechniek en we zijn met name trendsetters op gebied van zonne-energie. We zijn blij dat Abu Dhabi Duitsland heeft verkozen als een model voor kennis- en technologie-overdracht. De technologische basis van Duitsland past goed bij de visie van Masdar om de ontwikkeling van duurzame energie op wereldwijde schaal in een stroomversnelling te brengen.”

De deal vertegenwoordigt een grote stap voorwaarts in de relatie tussen Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Het kleine land is Duitsland’s grootste niet-olie handelspartner in de golfregio, met een handelsbalans van zo’n 7 miljard Amerikaanse dollar. “Abu Dhabi’s ligging en onze visie om marktleider te worden op het gebied van duurzame energie, maken dunne-film zonneceltechnologie een logische keuze,” zei directeur Sultan Al Jaber. “Duitsland is met zijn technologie, hoogopgeleide arbeidsbevolking, aantrekkelijke investeringsklimaat en directe toegang tot de Europese Unie een ideale partner voor Masdar. Het is erg bevredigend om samen de wereld een stap dichterbij een schone toekomst te brengen,” voegde hij toe.

Plaats een bericht