Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

De jacht op zonne-verf is nog steeds in volle gang en de technologie lijkt steeds dichterbij te komen. Wetenschappers zijn onlangs weer een stapje dichterbij deze heilige graal van de zonne-energie gekomen. Onderzoekers van de University of South-Florida hebben onlangs extreem kleine zonnecellen gemaakt, waarvan het materiaal als verf aangebracht kan worden. Over een serie zonnecellen kleiner dan een kwart rijstkorrel werd een spanning van 11 volt gemeten, aldus onderzoeks-leidster Xiaomei Jiang.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Zonnecellen-verf
“Het materiaal zou gespoten kunnen worden op elk oppervlak dat aan de zon wordt blootgesteld – een uniform, een auto, een huis,” zei Jiang. “Omdat onze zonne-polymeer oplosbaar is, kan je een speciale spraygun ontwerpen waarmee zowel dikte als oppervlak kunt bepalen. Je zou er ook een pasta van kunnen maken,” voegde ze toe. Uiteindelijk heeft Jiang de visie dat de zonnecellen toegepast worden op een grote diversiteit aan oppervlakken, waaronder kleding. De cellen zouden kleine apparaatjes van energie kunnen voorzien of zouden gebruikt kunnen worden om een accu of telefoon op te laden.

De cellen uit het laboratorium van Jiang zijn gemaakt van een organisch polymeer, dat dezelfde halfgeleidende eigenschappen heeft als de silicium-wafels uit gewone zonnepanelen. Het polymeer kan echter opgelost worden en op allerlei materialen aangebracht worden. “De hoofdbestanddelen zijn de milieuvriendelijke materialen koolstof en waterstof,” zei Jiang. In hun onderzoek toonden ze aan dat slechts 10 van deze cellen nodig zijn om een kleine gevaren-detector van energie te voorzien. Het team heeft zich nu toegelegd op het verfijnen van productieproces met de hoop de output van de cellen te verdubbelen. “Het is een kwestie van maanden,” aldus de optimistische Jiang.


Laatste nieuws