Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen d

Wetenschappers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) hebben het wereldrecord van de efficiëntste zonnecel verbroken. Maarliefst 40,8% van het invallende licht werd door de cel omgezet in elektriciteit, iets dat nog nooit vertoond is. De metingen werden verricht onder het geconcentreerde licht van 328 zonnen, waarbij één zon ongeveer gelijkstaat aan de hoeveelheid zonlicht die de aarde in een zonnige dag ontvangt. De nieuwe cel is een goede kandidaat voor toepassing in de ruimtevaart en in aardse zonnecollectoren die met geconcentreerd licht werken.

De nieuwe cel wijkt behoorlijk af van de vorige recordhouder; een cel die ook ontwikkeld werd in het NREL. In plaats van een Germanium wafel als bodem te gebruiken, is dit keer gekozen voor een mengels van Gallium Indium Fosfide en Gallium Indium Arsenide. Het zonlicht wordt gesplitst in drie gelijke delen, die elk in één van de gebieden van de cel worden geabsorbeerd. Dit wordt bewerkstelligd door de zonnecel op een basis van Gallium Arsenide te laten ‘groeien’, deze om te draaien en vervolgens los te maken van de wafel. Het resultaat is extreem dun en licht en vertegenwoordigt een nieuwe type zonnecellen met voordelen op gebied van prestatie, ontwerp en kosten.

Mark Wanlass van NREL ontwikkelde de originele ‘omgedraaide’ cel, welke recentelijk een R&D 100-prijs in de wacht sleepte. Zijn ontwerp werd aangepast door een team onder leiding van John Geisz. De efficiëntie werd met name verhoogd dankzij het gebruik van zogenaamde metamorfe materialen, waarvan de atomen in tegenstelling tot een normaal kristal niet netjes uitgelijnd zijn. De materiaaleigenschappen die dit met zich meebrengt, staan een hogere conversiegraad toe.

Bron: Sciencedaily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van