Nieuw zonnepaneel van Canadian Solar heeft een vermogen van 590 Wattpiek

Dat Canadian Solar kwalitatieve en krachtige zonnepanelen produceert, dat wisten we al, maar nu hebben ze zichzelf met hun nieuwe serie 5 en serie 6 zonnepanelen overtroffen. De Chinese fabrikant heeft deze zonnepanelen recentelijk op de markt gebracht en ze maken deel uit van hun HiKu, HiDM en BiHiKu portfolio’s. Het sterkste zonnepaneel, van de serie 6, heeft een vermogen van 590 Wattpiek en een efficiëntie van 21,3 procent. Met deze bifaciale en monofaciale zonnepanelen breiden ze hun assortiment uit en worden krachtige panelen zoals deze ook beschikbaar gemaakt voor de particuliere markt.

De zonnepanelen

Er worden in totaal 5 zonnepanelen toegevoegd aan het assortiment.

  • HiDM5: bij dit zonnepaneel staat uiterlijk centraal. Het is specifiek ontworpen voor residentiele daken, omdat het volgens Canadian Solar zelf een stijlvol ontwerp combineert met monokristallijne shingled zonnecellen. Het maximale vermogen van dit paneel is 405 Wattpiek.
  • HiKu5 en BiHiKu5: deze panelen van Canadian Solar hebben een vermogen tot 500 Wattpiek. Het zijn panelen waarmee je lagere energiekosten maakt (4 procent volgens de fabrikant) en dus tegelijkertijd een hoge opbrengst ziet. De panelen zijn te krijgen in monokristallijne- en polykristallijne varianten.
  • Hiku6 en BiHiKu6: de monofaciale- en bifaciale zonnepanelen Hiku6 en BiHiKu6 maken de meeste indruk. Deze hebben een vermogen van maximaal 590 Wattpiek en een efficiëntie van 21,3 procent.

Wat houdt dit precies in?

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg mooi, maar om dit echt goed te begrijpen is er wat achtergrond informatie nodig. Zo is het belangrijk om te weten dat deze zonnepanelen veel groter zijn dan standaard zonnepanelen. Het HiKu6 paneel, bijvoorbeeld, heeft afmetingen van bijna 2,5 meter bij 1 meter 10. De zonnepanelen met hogere vermogens zijn 2 meter bij 1 meter en standaard zonnepanelen zijn 1 meter bij 1,65 meter. Het is dus niet zo zeer dat de zonnepanelen veel sterker zijn, ze hebben een groter oppervlak. De sterkte van de zonnepanelen is beter te beoordelen door te kijken naar de efficiëntie en het vermogen per vierkante meter.

De efficiëntie van de zonnepanelen

Met de efficiëntie van een zonnepaneel wordt aangegeven hoeveel van het licht van de zon het kan omzetten naar elektriciteit. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer zonlicht er wordt omgezet en hoe krachtiger het paneel. Het beste nieuwe paneel van Canadian Solar heeft een efficiëntie van 21,3 procent. Dat betekent dat 21,3 procent van het licht wordt benut. De zonnepanelen die je vandaag de dag kunt kopen hebben een efficiëntie van tussen de 15 en 22 procent. Canadian Solar zit met dit specifieke paneel dus bij de top.

Het rendement per vierkante meter

Aan het rendement per vierkante meter kun je echt zien hoe krachtig een zonnepaneel is. Dit getal vertelt je exact hoeveel je met jouw dak op kunt brengen, ongeacht de afmetingen van het zonnepaneel en het soort zonnepanelen dat je koopt. Er worden panelen aangeboden met een hoog vermogen, maar dat komt dan voornamelijk doordat ze groter zijn. Kleine dunne film zonnepanelen hebben een lager vermogen, maar dat is ook logisch, want ze hebben een kleiner oppervlak. Het rendement per jaar per vierkante meter is dan een betere maatstaaf en voor het 590 Wattpiek zonnepaneel van Canadian Solar ziet dit er als volgt uit.

Paneel Rendement/Wattpiek Rendement/kWh* Afmetingen Rendement/m2
HiKu6 590 Wattpiek 531 kWh 2438mmx1135mm 191 kWh

*bij een opbrengst van 0,9 kWh per Wattpiek, gemiddeld voor Nederland.

Hoe vergelijkt dit met andere panelen?

Een 400 Wattpiek zonnepaneel van 2 meter x 1 meter heeft een jaarlijks rendement van 200 Wattpiek per vierkante meter. Dat is 180 kWh per vierkanter meter in Nederland. Het nieuwe zonnepaneel van Canadian Solar levert dus een hoger rendement per vierkante meter dan een standaard zonnepaneel van 400 Wattpiek. Door voor dit paneel te kiezen kun je het oppervlak van je dak optimaal benutten. Hoe hoger het rendement per vierkante meter, hoe groter je mogelijke opbrengsten en vooral als je een klein dak hebt is dit nuttige informatie. Je weet dan zeker dat je maximaal gebruik maakt van alle vierkante meters die je tot je beschikking hebt.

Hoe zit het met de prijs?

De prijs van de nieuwe zonnepanelen van Canadian Solar is niet bekend. Waarschijnlijk zal je er nu nog de hoofdprijs voor betalen. Voor particulieren is dit daarom nog niet de meet slimme investering, maar spannend is het wel. Fabrikanten van zonnepanelen zijn constant bezig technieken en producten te verbeteren en dit is hier wederom een goed voorbeeld van. Het zal niet lang meer duren voordat dit soort krachtige zonnepanelen ook voor de particuliere markt betaalbaar worden en dat ook met kleine daken een grote opbrengst kan worden gerealiseerd. De beste manier om prijzen te achterhalen is door met een officiële Canadian Solar dealer te spreken.

Canadian Solar: tier 1 fabrikant

Canadian Solar is één van de meest toonaangevende fabrikanten van zonnepanelen. Daardoor valt het onder de groep van tier-1 fabrikanten. In deze groep worden alleen de meest ervaren en meest innovatieve fabrikanten toegelaten en slechts 1 procent van alle bedrijven die momenteel zonnepanelen produceren valt hier binnen. Bij Canadian Solar kun je dan ook de beste garantieregelingen verwachten, de hoogste kwaliteit, het beste vermogen en de minst snelle degradatie. De zonnepanelen worden gemaakt in Canada en China, Canadian Solar heeft de productie volledig in eigen beheer en het bedrijf bestaat al sinds 2001. Canadian Solar is dus betrouwbaar, ervaren en heeft met hun nieuwe panelen wederom bewezen bij de besten te behoren.

Comments for this post are closed.