Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

In Australië is de eerste op silicium gebaseerde zonnecel met een rendement van 25 procent ontwikkeld. Het ARC Photovoltaic Centre of Excellence (universiteit van New South Wales – UNSW) had het vorige record van 24.7% al in handen, maar de 25% kan wel gezien worden als een mijlpaal. De aan het centrum gelieerde professor Martin Green (what’s in a name) zei dat de sprong voorwaarts het gevolg is van een uitgebreidere kennis van de samenstelling van zonlicht. Deze factor blijkt namelijk met het verstrijken van de dag enigzins te veranderen. Aangezien metingen tot voor kort gedaan werden bij een verouderd spectrum, waren deze onbetrouwbaar.

“Een verbetering in het begrip van de atmosferische effecten op de kleurinhoud van het zonlicht heeft er tot geleid dat er in April een nieuw standaard-spectrum is gedefinieerd. Het nieuwe spectrum heeft minder groen en meer blauw en rood,” zei Green. Deze hercalibratie gaf de technologie van het ARC centrum een grotere voorsprong op andere technologieën, die er relatief minder op vooruit gingen. De technologie is zo’n 6 procent efficiënter dan de nummer twee, aldus een trotse professor Green. Het team komt nu erg dichtbij de 29 procent, wat gezien wordt als het theoretische maximum van op silicium-gebaseerde cellen.

Anita Ho-Baillie, die het onderzoek naar de cel leidt, zei dat de technologie een grotere voorsprong kon nemen “omdat onze cellen zich juist richten op de blauwe en rode einden van het zonlichtspectrum”. “We hebben veel moeite moeten doen om ervoor te zorgen dat het energie-rijke blauwe licht pas nabij het oppervlak van de cel geabsorbeerd wordt. Voor het rode licht hebben we ook veel moeite moeten doen, omdat dit uberhaupt moeilijk absorbeert.”

Green voegde toe dat “deze speciale licht-vangnetten zorgen ervoor dat het voor het licht lijkt of de cel veel dikker is dan deze daadwerkelijk is. Deze technologie kan onder andere gebruikt worden voor dunne-film zonnecellen die zo’n 100 maal dunner zijn dan conventionele zonnecellen.” Directeur va het ARC-centrum Stuart Wenham zei dat de focus nu ligt op het introduceren van de technologie op de commerciële markt. “Versies van onze technologie die geschikt zijn voor commerciële productie worden momenteel getest en geïntroduceerd.”


Laatste nieuws