Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is niet moeilijk om te zien dat er steeds meer particulieren zijn die investeren in zonnepanelen. Je ziet bijna dagelijks een nieuw systeem verschijnen op de daken van Nederlandse woningen en dit is een positieve ontwikkeling. Willen we als land energieneutraal worden in 2050, zoals beloofd is, dan is elk steentje een waardevolle bijdrager. De aankoop van zonnepanelen wordt dus flink gestimuleerd. Tegelijkertijd zitten de netbeheerders met hun handen in het haar, want zij moeten ervoor zorgen dat het netwerk alle stroom die door zonnepanelen worden teruggeleverd verwerken.

Door je zonnepanelen in te schrijven help je de netbeheerders om dit beter te kunnen voorspellen en om het netwerk veilig te houden. Helaas zijn er nog een groot aantal zonne-systemen die niet aan de netbeheerders zijn gemeld. Dit levert problemen voor ze op en een onvoorspelbare situatie op het elektriciteitsnetwerk. In de ergste gevallen, zoals op plekken in Friesland en Drenthe al is geconstateerd, worden systemen automatisch uitgeschakeld omdat er een ophoping van stroom ontstaat. Het belang van het registreren van zonnepanelen is dus groot.

Een toenemende interesse

Het is niet vreemd dat particulieren steeds meer interesse tonen in zonnepanelen. De nieuwste panelen die momenteel gemaakt worden zijn van uitmuntende kwaliteit. De levensduur is lang, het rendement is hoog en de degradatie is minimaal. Ook wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van technieken waarmee het rendement hoog blijft, ook als de zonnepanelen in minder optimale situaties (te heet, schaduw, oriëntatie) worden geplaatst. Tegelijkertijd is de prijs van zonnepanelen lager dan ooit tevoren. Je krijgt dus een beter presterend paneel voor minder kosten en dat is erg aantrekkelijk.

Zonnepanelen leveren stroom terug

Het is niet zo dat de stroom van jouw zonnepanelen ook door jou wordt gebruikt. Deze wordt teruggeleverd aan het netwerk en het verschil in verbruikte en opgewekte energie wordt uitbetaald of in rekening gebracht. Op het moment dat jouw zonnepanelen het beste presteren, dat is wanneer de zon het hoogste staat, worden er grote hoeveelheden stroom terug het netwerk op gebracht en ’s avonds ligt dit volledig stil.

Het probleem van de netbeheerders

De netbeheerders krijgen te maken met een steeds groter probleem. Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is niet gemaakt op het transporteren van grote hoeveelheden stroom op bepaalde dagdelen, maar aan het toeleveren van een gestage elektriciteitstoevoer zoals mensen dat nodig hebben in huis. Op het moment dat de zon het hoogste staat gaan alle zonne-systemen maximaal terugleveren aan het netwerk en dat levert problemen op. Het netwerk daar niet op voorbereid, vooral niet in dun bevolkte gebieden. Daardoor ontstaat er een ophoping van stroom, een zogenaamde bottleneck. De spanning op het netwerk gaat omhoog en dat heeft gevaarlijke situaties als gevolg.

Je zonnepanelen registreren

Om beter om dit soort omstandigheden voorbereid te zijn en om te begrijpen waarom het netwerk bepaalde meldingen geeft, moeten de netbeheerders exact weten wie er zonnepanelen heeft of laat plaatsen en hoe groot deze installatie dan is. Als zij kunnen inschatten hoeveel stroom er wanneer en waar wordt aangeleverd, dan kunnen ze daar beter op anticiperen. Het is daarom van groot belang dat je je zonnepanelen aanmeldt en wel zo snel mogelijk. Je kunt dat zelf doen, of je installateur doet het voor je. Dit is recentelijk zelfs wettelijk verplicht geworden via de Nederlandse- en Europese wet- en regelgeving.

Waarom moet je je zonnepanelen inschrijven?

Eén van de redenen waarom het belangrijk is om je zonnepanelen in te schrijven hebben we al gegeven. De netbeheerders hebben deze informatie nodig om de energiestroom beter te kunnen handhaven. Er zijn ook andere redenen waarom dit belangrijk is.

  • Niet geregistreerde systemen zetten de veiligheid van het elektriciteitsnetwerk op het spel.
  • Hernieuwbare energiebronnen kunnen na het inschrijven worden geïntegreerd in de huidige infrastructuur.
  • De Europese wettelijke verplichting is bedoeld voor het bevorderen van de handel in elektriciteit in de gehele Europese Unie.

Ernstige gevolgen

De problemen die de netbeheerders tegenkomen door systemen die in werking gesteld zijn en niet zijn ingeschreven zijn groot. En voor jou als eigenaar van een zonne-systeem heeft dit ook gevolgen. Als er een bottleneck ontstaat, dan gaat de spanning op het netwerk omhoog. Uit veiligheidsredenen worden in die situatie jouw zonnepanelen automatisch uitgeschakeld, totdat de spanning weer normaal is. Tijdens die periode ontvang jij geen opbrengsten en draai je dus verlies. De veiligheid van het elektriciteitssysteem is de grootste reden waarom de netbeheerders exact willen weten waar, wanneer en hoeveel stroom er aan het netwerk wordt teruggeleverd.

Na de registratie

Nu de registratie van zonnepanelen verplicht is gemaakt, zal je installateur je hier ook duidelijk op wijzen. In de meeste gevallen doen zijn de registratie voor je, zodat jij je hier geen zorgen meer over hoeft te maken. Na de registratie is er voor jouw aansluiting bekend dat er een zonnesysteem aanwezig is met een bepaald maximaal vermogen. Met die informatie maken de netbeheerders een inschatting over hoeveel elektriciteit er aan het net zal worden teruggegeleverd. En dat zorgt voor een betere verdeling van stroom en een lagere kans op problemen.


Laatste nieuws