Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen subsidie krijgen van de overheid. Voor isolatie bijvoorbeeld kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Voor een warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet is ook geld beschikbaar.

Welke subsidies zijn er om jouw woning mee te verduurzamen?

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een landelijke subsidie voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Je kunt hiermee het dak, de spouwmuur, de gevel en/of de vloer isoleren bijvoorbeeld. Of HR++ of triple glas laten plaatsen. Ook kun je een warmtepomp of zonneboiler laten plaatsen of jouw woning laten aansluiten op een warmtenet. Als je twee of meer maatregelen neemt, zoals spouwmuren en vloerisolatie, krijg je alleen subsidies. Of muurisolatie en zonneboilers. De isolatiepremie bedraagt ​​ongeveer 20% van de kostprijs. Voor zonneboilers kun je tussen de 600 en 2000 euro krijgen, afhankelijk van het type zonneboiler. een voorbeeld. Een zonneboiler voor vier personen kost ongeveer 3300 euro. Je kunt hiervoor een subsidie ​​krijgen van circa 1.100 euro. Voor warmtepompen ligt het subsidiebedrag doorgaans tussen de 1500 en 2500 euro, afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp. een voorbeeld. De kosten van een buitenlucht gemengde warmtepomp met een vermogen van 5 kW bedragen ongeveer 4.000 euro. Je kunt hiervoor subsidies krijgen van 1500 tot 1800 euro. Hoe groter het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Als je de apparatuur aanschaft op de lijst van zonneboilers en warmtepompen, kun je alleen subsidies krijgen voor zonneboilers of warmtepompen.

Moet je subsidie aan het begin van het jaar aanvragen omdat er een beperkt bedrag beschikbaar is?

Je kunt de subsidie pas aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd. Je kunt dus geen subsidie aanvragen voordat je de wijzigingen heeft uitgevoerd. Op de website Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt je het totaalbudget, de verstrekte subsidie, de aangevraagde subsidie en het nog beschikbare bedrag.

Hoe weet je of je gemeente of provincie extra subsidie geeft?

De overheid heeft op internet een Energiesubsidiewijzer gezet. Vul daarin de naam van jouw gemeente in en vink aan dat jij woningeigenaar bent. De subsidiewijzer geeft een overzicht van alle subsidies en leningen, ook de provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen die er zijn.

Mag je kind de klus ook doen als jij subsidie krijg?

Nee. Je kunt alleen subsidie krijgen als je de maatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid. Voor maatregelen die je zelf uitvoert of die vrienden en bekenden uitvoeren, is er geen subsidie. Behalve natuurlijk als jouw kind een professioneel bouwbedrijf heeft.

Hoe kom je aan geld als je nog geen subsidie heb gekregen?

Heb je geen spaargeld waarmee je de maatregelen kunt betalen? Dan kun je misschien een lening afsluiten, zoals de Energiebespaarlening. Deze lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen die jou laat uitvoeren door een aannemer of installateur. De Energiebespaarlening heeft een lage rente van 1,61 procent bij een looptijd van 10 jaar (lening van €15.000). Bovendien kun je de lening boetevrij vervroegd aflossen, bijvoorbeeld op het moment dat jij de subsidie ontvangt.

Krijg je ook subsidie voor een uitbreiding aan jouw woning?

Nee, de subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen binnen de huidige woning. Een uitbreiding (aanbouw, bijbouw) van een woning of een plaatsing van een dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Met welke voorwaarden moet je rekening houden als je subsidie hebt gekregen?

Nee, dat hoeft niet. Er geldt wel een andere beperking na het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler waarvoor je subsidie hebt gekregen. Deze mag je niet meteen weer weghalen. Dat mag pas vanaf een jaar na de datum waarop de subsidie is toegekend.

Mag je ook twee keer overheidssubsidie aanvragen?

Nee, dat mag maar één keer, ook als je de vorige keer een subsidie kreeg met een andere naam (SEEH). Wil je vier isolerende laten uitvoeren, dan moet je voor alle maatregelen tegelijk subsidie aanvragen. Als een vorige eigenaar al subsidie heeft aangevraagd, kun je ook geen subsidie meer krijgen.

Kom je in aanmerking voor subsidie?

Dat kun je zelf inschatten met de rekentool op de website van de RVO.

Mag je twee subsidies combineren?

Ja. Je mag de overheidssubsidie combineren met subsidie van de gemeente of de provincie.

Hoe weet je welke maatregelen je het beste kan kiezen?

Wil je weten welke aanpassingen geschikt zijn om jouw huis mee te verduurzamen? Doe dan de Huisscan van homeQgo. Je vult jouw adres in, de details van jouw woning en jouw wensen. Je krijgt dan een lijst met oplossingen, zoals isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt direct offertes aanvragen om deze oplossingen te laten installeren.

 

 

Geef een reactie