Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het afgelopen jaar heeft Nederland veel meer energievermogen uit zonnepanelen erbij gekregen. Het vermogen in 2020 is gegroeid met 2,8 gigawattpiek. In 2019 kreeg Nederland er 2,3 gigawattpiek. Dat meldt SolarPower Europe in een onderzoek naar pv in heel Europa. 50 procent van het aantal geïnstalleerde pv-panelen zijn voor het commercieel gebruik. 30 procent van het vermogen ging naar woningbouw. De overige 20 procent was bestemd voor grondgebonden projecten en drijvende zonnepanelen.

Door deze groei heeft Nederland na Duitsland de meeste zonnepanelen installaties van heel Europa. De tweede plek hebben wij te danken aan Spanje, zij hebben namelijk een sterke daling aan zonnepanelen installaties.

Ook al is Nederland gegroeid met het aantal gigawattpiek houden wij toch niet aan de Europese afspraken. Er is namelijk afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In Nederland zitten we nu op de 11 procent. Voor 2023 is het doel 16 procent en dit is wel gelukkig haalbaar.

Inhoudsopgave

Europa groeit

Niet alleen in Nederland en Duitsland neemt het aantal zonnepanelen toe. In Europa is het totale vermogen gegroeid met 18,7 gigawattpiek. Ondanks corona groeide het aantal zonnepanelen met 11 procent. De groei was vanaf 2011 niet zo heel sterk. Nu staat het totale vermogen van Europa op 137,2 gigawattpiek.

De toekomst

De onderzoekers van SolarPower Europe hebben verwachtingen uitgesproken van de zonnepanelen vanaf nu tot 2024. Waarschijnlijk zou Nederland in vier jaar zo een 15 gigawattpiek aan pv-panelen erbij krijgen. Aan het eind van 2024 zou Nederland wel 24,4 gigawattpiek aan zonnepanelen hebben.


Laatste nieuws