Koelkasten op zonne-energie voor India

Zonne-energie is bezig met een flinke opmars in onder andere de derde wereld, wat aangeeft hoe deze groene technologie voor praktisch iedereen voordelig is. De landen hebben het voordeel dat ze de milieuverslindende ouderwetse energie kunnen overslaan en direct kunnen ‘inhaken’ op de groene golf. Daarnaast hebben ze veelal een overvloed aan zon, wat de opbrengst van zonnepanelen enorm ten goede komt. Eén van de nieuwste innovaties waar inwoners van zich ontwikkelende landen bij gebaat kunnen zijn, is de koelkast op zonne-energie.

Ontwikkeld door Promethean Power Systems, draait deze koelkast op een combinatie van dieselbrandstof en zonne-energie. Inderdaad, dit maakt het apparaat minder ‘puur’ en milieuvriendelijk dan je zou hopen, maar een koelkast vereist simpelweg meer vermogen dan wat geleverd kan worden door de zonnepanelen van tegenwoordig. Ondanks dit gebrek, zal Promethean’s hybride koelkast de kosten toch met zo’n 66% omlaag brengen ten opzichte van de op diesel lopende koelkasten van nu. Met name voor mensen die in gebieden zonder elektriciteit wonen en hun voedsel toch willen beschermen tegen bederf, is dit een enorme aanwinst.

De koelkasten, die gebruik maken van thermoelektrische koeling in plaats van het momenteel toegepaste Freon, zullen in 2009 in het binnenland van India getest gaan worden. Het in de VS gevestigde Promethean heeft onlangs een subsidie van de overheid gekregen om de innovatie van de grond te krijgen. Het idee bestaat al om biodiesel te gebruiken, waardoor het apparaat 100% klimaatneutraal wordt.

Plaats een bericht