330 wp Zonnepanelen

Kies je als ZZP’er voor zakelijke- of particuliere zonnepanelen?

Als ZZP’er heb je geen groot kantoorgebouw dat je voor zonnepanelen kunt gebruiken. Je bedrijf is waarschijnlijk geregistreerd op je particuliere adres. Als je een eenmanszaak hebt, als je vennoot bent of maat in een vennootschap of maatschap, dan heb je twee opties als je zonnepanelen aan wilt schaffen. Je kunt zakelijke zonnepanelen nemen en je kunt je zonnepanelen gewoon privé aanschaffen zoals de meeste particulieren doen. De onderstaande informatie helpt je bij het maken van je beslissing.

10% zakelijk gebruik

Een eerste vereiste waarmee de keuze mogelijk al voor je gemaakt wordt is dat je alleen zakelijke zonnepanelen aan mag schaffen als van de opgewekte stroom minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt. De stroom die naar een kantoor aan huis gaat of die je gebruikt om je elektrische bedrijfswagen op te laden valt hier onder. Kom je niet aan deze 10% dan mag je de zonnepanelen alleen privé kopen. Wat je dan wel kunt doen is een bedrag aftrekken voor de stroom die je hebt opgewekt en zakelijk hebt gebruikt.

Punten om rekening mee te houden

De beslissing om zonnepanelen zakelijk of privé aan te schaffen is niet zo gemakkelijk gemaakt voor ZZP’ers. Beide situaties hebben namelijk voordelen en deze worden hier beneden uitgelegd. Allereerst vraag je jezelf af of je inderdaad 10% of meer van de opgewekte stroom voor je bedrijf gaat gebruiken. Zo ja, dan heb je nog andere zaken te overwegen.

  • Hoeveel kun je zakelijk investeren in zonnepanelen?

  • Is je onderneming financieel gezond genoeg om deze aankoop te kunnen dragen?

  • Maak je voldoende winst, want de zakelijke aftrekposten zijn van toepassing op je fiscale winst.

  • Als ZZP’er kun je gebruik maken van een aantal regelingen waarmee je een bepaald bedrag kunt aftrekken via de Belastingdienst. Dit heeft flink wat tijd nodig voor administratiewerkzaamheden en is niet altijd even duidelijk. Is het voor jou de moeite waard om daar veel tijd en energie in te steken?

Particulier zonnepanelen aanschaffen als ZZP’er

Besluit je om je zonnepanelen privé aan te schaffen, dan heeft het feit dat je ZZP’er bent hier verder geen invloed op. Je plant de werkzaamheden in met een betrouwbare specialist en deze komt de zonnepanelen plaatsen. Nadat ze zijn geïnstalleerd en ingeschakeld zijn, heb je tot 6 maanden na de afloop van het kalenderjaar om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Zo krijg je dus ongeveer 1/5 deel van je investering terug. Je wekt stroom op, gebruikt deze stroom en na circa 25 jaar moet je aan vervanging van je installatie gaan denken.

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen als ZZP’er

Gebruik je meer dan 10% van de energie die je opwekt voor je bedrijf, dan kun je je zonnepanelen zakelijk aanschaffen. Je komt dan niet in aanmerking voor de btw aftrek, maar wel voor een groot aantal andere regelingen.

  1. Zonnepanelen aanschaf aftrekken

Als je je zonnepanelen zakelijk aanschaft, dan maak je geen gebruik van de btw regeling zoals particulieren dit kunnen toepassen. Je mag de zonnepanelen wel afschrijven. Je schrijft dan de btw van de zonnepanelen af in bedrijfsmiddelen.

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je de zonnepanelen als ondernemingsvermogen aanmeldt en deze meer dan 2401 hebben gekost, dan kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In 2020 mag je dan 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je fiscale winst. De KIA is dan ook een aftrekpost op je winst.

  1. Energie-Investeringsaftrek

Je komt in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze moeten voorkomen op de Energielijst van de Belastingdienst en zonnepanelen vallen hier ook onder. Deze regeling is soortgelijk aan de KIA en je mag van beide tegelijkertijd gebruik maken. Met de EIA mag je, als je meer dan €2500 uitgeeft 45% aftrekken van de winst. Dit zijn de getallen voor 2020.

  1. De Milieu-Investeringsaftrek

De Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is een alternatief voor de EIA. Je mag niet van beide gebruik maken, maar je mag ze wel beide combineren met de KIA. De KIA is een eenmalige aftrekpost waarmee je 36% van het investeringsbedrag mag aftrekken van je fiscale winst als je minimaal €2500 hebt uitgegeven.

  1. Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

De MIA en de VAMIL worden vaak gecombineerd. De VAMIL is ook een eenmalige afschrijving en dat mag je op elk moment doen. Je mag 75% afschrijven van je fiscale winst en dat levert je belastingvoordeel op. Net als de MIA, mag de VAMIL ook niet gecombineerd worden met de EIA. Het is dus belangrijk dat je een berekening maakt en zo bepaalt van welke regelingen je gebruik wilt maken.

Zakelijk of particulier zonnepanelen aanschaffen?

De bovenstaande 5 aftrekposten lijken interessant, maar hoe interessant ze daadwerkelijk zijn is alleen te bepalen door een berekening te maken. Veel ZZP’ers kiezen ervoor om de zonnepanelen toch privé aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat de fiscale winst niet hoog genoeg is of omdat het gemakkelijker is om dit particulier te doen. Vooral als je je eigen boekhouding bijhoudt is dit een belangrijk punt. Uit onderzoek is gebleken dat het vooral in het begin interessant is om zakelijk zonnepanelen aan te schaffen, maar dat particuliere zonnepanelen voor ZZP’ers op de lange termijn nogal eens een betere optie zijn. De enige manier om hier achter te komen is door veel informatie in te winnen, uitgebreide berekeningen te maken en zo te bepalen wat voor jou en je bedrijf het beste is.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%