Jouw vijverpomp op zonne-energie

Veel mensen hebben een vijver in hun tuin. Een vijver is rustgevend en mooi en een stralend middelpunt van je tuin. Bij een vijver hoort een pomp. Water hoort immers niet stil te staan. Dan zou het gaan rotten doordat er bacteriën in kunnen gaan groeien. Je moet het water in je vijver dus in beweging houden en daarvoor is een pomp noodzakelijk. Een vijverpomp is er in meerdere soorten en maten. Tegenwoordig groeit de vraag naar een vijverpomp op zonne-energie. We keken voor je naar een aantal aandachtspunten die je in de gaten houdt wanneer je een dergelijke vijverpomp gaat aanleggen. Verder keken we naar meer mogelijkheden van zonne-energie bij jouw vijver.

 

De prijs van een vijverpomp op zonne-energie

We ontvingen meerdere prijsopgaven van vijverpompen op zonne-energie. We hebben ze voor je samengebracht in onderstaande tabel.

Wat voor model vijverpomp Hoeveel liter per uur Prijs per stuk
Fontein 18 Vanaf 30 euro
Solar max 1500 Vanaf 92 euro
Solar max 2 sproeikoppen 5000 max waarvan 1350 op solar en de rest op stroom Vanaf 225 euro
Fontein lelie 30 Vanaf 50 euro

Ken het volume van je vijver

Voordat je een vijverpomp gaat aanschaffen is het goed dat je eerst een inschatting maakt van het aantal liters water in jouw vijver. Een vijverpomp in de vorm van een goedkope fontein is enkel geschikt voor een vijvertje met een mini formaat. Het gaat hier om een zogeheten terrasvijver. Je moet erop rekenen dat iedere liter water in het vijvertje eens per uur ververst moet worden. Zou dit niet gebeuren dan krijg je een ongewenste algengroei en een zeer slecht waterklimaat. Het fonteintje is dan ook alleen maar geschikt voor bijvoorbeeld een vogelbadje of een mini vijver. Een vijver met een inhoud van 1500 liter kan je nog door een solar vijverpomp laten verversen. Daarbij is het dus zaak dat je goed kijkt naar de inhoud van je vijver voor je een dergelijke pomp plaatst . Een vijver met een grote inhoud van 5000 liter kan dus niet zomaar met een solar vijverpomp worden ververst. Daarbij is het zaak dat je het juiste type vijverpomp kiest.

 

Een hybride vijverpomp

De duurdere categorie solar vijverpompen kan een volume aan wat oploopt tot 5000 liter. Dat wil niet zeggen dat de pompen die 5000 liter kunnen verversen met alleen zonne-energie. De pomp kan gemiddeld tot 1350 a 1500 liter per uur aan op zonne-energie. Verder wordt er stroom gegeven aan deze vijverpomp doordat het model op het stroomnet zit aangesloten. Je hebt er dus nog wel een stroomaansluiting voor nodig. Je moet er daarbij aan denken dat de vijverpomp dus meer werk moet doen met stroom al naar gelang de grootte en inhoud van jouw vijver. De pomp heeft 2 sproeistukken waardoor deze voor grotere vijvers zeer geschikt is.

 

Een vijverpomp die je decoratief aansluit

Vijverpompen zijn er in meerdere soorten. Je hebt de praktische vijverpomp die het water gezond houdt voor bijvoorbeeld planten en vissen die in jouw vijver leven. Daarnaast is er de vijverpomp die een decoratieve functie heeft. Deze vijverpomp heeft de vorm van een fonteintje wat in het water drijft of hij kan bijvoorbeeld zorgen voor het pompen van water voor een waterval in je tuin. Een waterval is een luxe ornament in je tuin wat tevens voor een verplaatsing en verversing van het water zorgt. Daarnaast zijn er pompen die wat meer water aankunnen in de vorm van een lelieblad. Deze pompen zijn naast praktisch ook nog eens heel decoratief. De pompen die decoratief zijn, zijn verhoudingsgewijs het goedkoopste. De praktische vijverpomp voor een grote vijver is een stuk kostbaarder en minder decoratief.

 

Voordelen van een vijverpomp op zonne-energie

Een vijverpomp op zonne-energie geeft jou de vrijheid om een plek te kiezen voor een vijver daar waar geen stroomaansluiting is. Je hoeft niet met een buiten stekkerdoos te gaan werken en je hebt niet het probleem dat de kabels naar jouw vijverpomp beschadigd kunnen raken bij werkzaamheden of door de vorst. Verder heb je als voordeel dat je een lager stroomverbruik hebt dan wanneer je een gewone vijverpomp zou kiezen. Bij een hybride model is het wel zo dat het stroomverbruik wat stijgt al naar gelang jouw vijver wat groter is. Er kan tot 1500 liter per uur worden gefilterd. Alles wat daarbuiten valt moet uiteraard worden gefilterd met behulp van stroom. Verder is een vijver op zonne-energie vaak een stuk lichter dan een vijver die op stroom werkt. Je hebt dus een rustgevend element in je tuin. Bedenk je wel dat je in de nacht geen filter in je vijver hebt. Ook op een herfstdag, in de winter en in het voorjaar heb je een mindere mate van stroom.

 

Goed om te bedenken voor je een solar vijverpomp koopt

Voordat je een solar vijverpomp koopt denk je over een aantal zaken na. Zo is het van belang dat je vooraf weet of er vissen in je vijver komen. Zo ja, dan is het zaak dat je een hybride vijverpomp koopt. Vissen hebben immers de hele dag en nacht schoon gefilterd water nodig. Verder kijk je naar de maat van je vijver. Tot 1500 liter is het geen probleem, daarna moet je alsnog een stroomaansluiting hebben. Verder kijk je naar de schaduwval rondom je vijver. Een romantische vijver onder een boom heeft veel te weinig zonlicht om met een solar vijverpomp te kunnen werken. Kies in dat geval voor een vijverpomp die op stroom werkt.

 

Vergelijk eerst prijzen

Voor je een vijverpomp koopt is het zaak dat je eerst prijzen vergelijkt. Dat doe je met

onderstaande button. Je krijgt gelijk een aantal prijsopgaven te zien waarmee jij de beste vijverpomp voor jouw tuin kunt uitzoeken.

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%