Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Stel je voor; een raam dat niet alleen een mooi uitzicht biedt en de kamer verlicht, maar dat ook nog eens zonlicht omzet naar elektriciteit. Wetenschappers en ingenieurs van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een methode ontwikkeld die dat in de toekomst misschien mogelijk gaat maken. De nieuwe vinding vertegenwoordigt een nieuwe, interessante invalshoek in het onderzoek naar zonne-energie: op onopvallende manier energie winnen uit allerlei onopvallende, alledaagse toepassingen.

Het licht wordt verzameld over een groot oppervlak (een venster) en wordt geconcentreerd aan de randen van de ruit,” aldus projectleider Marc Baldo. Het resultaat is dat, in plaats van het hele dak te beleggen met dure zonnecellen, het voldoende is deze cellen te plaatsen in de randen van een plat glazen paneel. Daarnaast is het zo, dat het geconcentreerde licht de efficiency van de gebruikte zonnecel sterk verhoogt. “De opbrengst kan met een factor 40 per cel toenemen,” aldus Baldo.

De zogenaamde zonneconcentrators van nu maken gebruik van grote spiegels om het zonlicht op te vangen en op een gekoelde cel te focussen. Deze spiegels zijn duur en moeten de zon continu volgen, wat het rendement substantieel verlaagt. De nieuw ontwikkelde concentrator maakt gebruik van een mengsel van twee speciale verflagen, die het zonlicht absorberen en in een andere golflengte weer uitzenden. Een dergelijk idee was al in 1970 ontwikkeld, maar omdat onvoldoende zonlicht de zonnecel kon bereiken werd het toenmalige project afgeblazen. De knappe koppen van MIT hebben hun expertise op het gebied van lasers en organische LEDs ingezet om dit probleem te verhelpen. Het licht kan nu een veel langere weg afleggen en veel minder gaat ‘verloren’ aan de buitenwereld.

Een aantal studenten heeft een bedrijf, Covalent Solar, opgericht om de techniek op de markt te brengen. Het initiatief heeft al diverse prijzen gewonnen.

Bron: Science daily


Laatste nieuws