Hackers kunnen makkelijk het stroomnet platleggen

Steeds meer mensen stappen over naar duurzame alternatieven om energie mee op te wekken. Hierdoor kan het stroomnetwerk steeds makkelijker gehackt worden. Hackers zouden laadpalen en zonnepanelen kunnen hacken, waardoor het hele stroomnet in een regio zou kunnen uitvallen. Het Agentschap Telecom (AT) waarschuwt hiervoor.

‘’De manier waarop we de digitale infrastructuur inrichten, is even belangrijk als de rest van de energie transitie.’’ vertelt Angeline van Dijk directeur van AT. Producenten, gebruikers en leveranciers van zonnepanelen en laadpalen zijn zich niet bewust van het risico die zij lopen.

Steeds meer huishoudens maken gebruik van zonnepanelen of laadpalen. Als één zonnepaneel van een huishouden wordt gehackt, dan is er niks aan de hand en kan de regio niet zomaar platgelegd kunnen worden. Alleen als de software die de zonnepanelen bestuurd wordt aangevallen, is het wel een probleem. ‘’Dan kunnen criminelen of staathackers plots op afstand een groot aantal panelen uitschakelen en daarmee de energievoorziening in gevaar brengen’’. vertelt van Dijk.

VS heeft momenteel een storing

Volgens Tim Conway, technisch directeur bij cyberopleidingsinstituut Sans, is het belangrijk dat er meer inzicht komt omdat er in het westen van de VS al recent een storing is geweest. Waarschijnlijk komt de aanval door de hackers. ‘’Het ging daar niet om veel megawatt, maar het laat zien dat het kan en dat we de risico’s in kaart moeten brengen.’’

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%