Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De Groene Zone is een bekend initiatief in Zuidoost Brabant die steeds populairder begint te worden in Nederland vanwege de vele voordelen die hierbij komen kijken voor de deelnemers. Maar wat is De Groene Zone nou precies, hoe werkt het en wie kunnen er allemaal deelnemen? Je kunt het allemaal hieronder verder lezen.

Wat is De Groene Zone?

De Groene Zone is een duurzaam initiatief dat bestaat uit 12 deelnemende gemeenten in de regio Zuidoost Brabant. Hierdoor profiteren deelnemers van de vele voordelen van groene energie, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken om zaken zoals de levering, de plaatsing en het onderhoud. Ook is het niet nodig om te beschikken over technische kennis om een eigen inzet. Het doel van De Groene Zone is om binnen een bepaalde tijd minstens 7.000 woningen van zonnepanelen te voorzien. De deelnemende gemeenten zijn de gemeente Eindhoven, Deurne, Gemert-Bakel, Asten, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Cranendonck, Waalre, Laarbeek, Best, Someren, en Valkenswaard.

Hoe werkt het?

Er zijn 12 gemeenten die deelnemen en gezamenlijk zonnepanelen inkopen. Hierbij worden de geldbedragen voor de levering en de plaatsing voorgeschoten door de gemeente waardoor een deelnemer geen aanbetaling moet doen. Maandelijks wordt dit bedrag vervolgens tegen 1,35% rente afgelost over een periode van 15 jaar. Daar komt bij dat de deelnemer 15 jaar garantie krijgt op het systeem en ook op de opbrengst.

Kosten en opbrengsten

Huiseigenaren die wonen in één van de 12 deelnemende gemeenten en mee willen doen met de Groene Zone kunnen een interessante lening krijgen hiervoor. Deze lening kan maandelijks worden afgelost met een bepaald rentepercentage. De aflossing per maand is lager dan een standaard energierekening van een gemiddeld gezien, waardoor deelnemers uiteindelijk zelfs winst kunnen maken. De lening is na 15 jaar volledig afbetaald, maar de levensduur van de zonnepanelen zijn 25 jaar wat dus betekent dat je als deelnemer nog jarenlang kunt profiteren van de opbrengsten en de verlaagde energierekening.

Wie kunnen er meedoen?

Alle inwoners van de 12 deelnemende gemeenten hebben de mogelijkheid om zich aan te melden voor De Groene Zone. Dit is ongeacht de gezinssamenstelling van de aanvrager. Ook het energieverbruik en het budget zijn niet van invloed. Om mee te doen kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via de website van De Groene Zone door een aanmeldformulier in te vullen.

Voordelen van De Groene Zone

Meedoen aan De Groene Zone brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan je denken aan de onderstaande meest voorkomende voordelen:

  • Het betreft een lokaal initiatief waarbij je geen geld nodig hebt om mee te doen. Een begininvestering is dus niet noodzakelijk.
  • De gemeente is dus verantwoordelijk voor zowel het installeren, de service en het onderhoud van de panelen gedurende de hele looptijd van het contract.
  • Je bent op milieuvriendelijke wijze bezig met het opwekken van groene duurzame energie zonder dat je teveel geld hoeft te investeren.
  • Je gaat een contract aan met een betrouwbare partij, namelijk met de gemeente. Zo weet je zeker dat je goed zit.
  • De rente is vrij laag in vergelijking tot andere leningen, namelijk 1,35%.
  • De opbrengst is hoger dan de lening, waardoor je direct kunt besparen.
  • Onder bepaalde voorwaarden kan je de installatie op een later moment altijd uitbreiden.

Stappenplan aanmelden De Groene Zone

Als je van plan bent om jezelf als deelnemer aan te melden bij De Groene Zone, dan kan je de onderstaande stappen volgen:

  1. Ga naar de website van de Groene Zone om het vrijblijvend aanmeldformulier in te vullen, stuur deze op en wacht op de welkomstmail.
  2. Binnen enkele dagen ontvang je een vrijblijvende offerte voor de zonnepanelen.
  3. Een adviseur zal contact opnemen om de offerte te bespreken en om naar de mogelijkheden te kijken.
  4. Indien de deelnemer akkoord gaat met de offerte wordt er een afspraak gemaakt voor de plaatsing van de panelen.
  5. Het contract wordt afgesloten met de gemeente.

De btw teruggave

Door zonnepanelen te plaatsen op het dak word je in ogen van de Belastingdienst gezien als een ondernemer, dit betekent dat je de btw op de aanschaf en de installatie terug kunt vragen. Het gaat hierbij om de volledige 21% die je al reeds betaald hebt. Als deelnemer van de Groene Zone wordt deze btw teruggave volledig geregeld bij de Belastingdienst waardoor je zelf amper wat hoeft te doen. Om de btw terug te vragen voor je moet je De Groene Zone wel voorzien van bepaalde persoonlijke gegevens. Dit wordt allemaal besproken tijdens een gesprek met een adviseur.

Is mijn dak wel geschikt?

Om na te gaan in hoeverre je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen is het verstandig om een specialist langs te laten komen. De specialist zal op basis van een inspectie, ook wel een schouw genoemd, kunnen adviseren wat de mogelijkheden zijn en in hoeverre het dak wel geschikt is voor de installatie. Het is verstandig om pas na de inspectie de zonnepanelen aan te gaan schaffen.

In geval van een verhuizing

Mocht een deelnemer binnen de 15 jaar willen verhuizen, dan zijn er hierbij twee mogelijkheden. Ten eerste kan de lening in één keer afgelost worden. Hierdoor kan de deelnemer de panelen meenemen naar de nieuwe woning. Een andere mogelijkheid is dat het contract en dus ook de lening door de nieuwe bewoner van het huis wordt overgenomen. Zo kan de nieuwe bewoner doorgaan met profiteren van de voordelen van De Groene Zone.

Offertes vergelijken

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar, zeker niet als je niet over de juiste mate van kennis en ervaring beschikt en als je maar een beperkt budget hebt. Als je een goed zonnepanelensysteem wilt aanschaffen, schakel dan eerst een specialist in om je te adviseren van de verschillende mogelijkheden in je eigen situatie. Vraag eerst offertes op bij lokale specialisten, vergelijk deze met elkaar op basis van prijs, voorwaarden en kwaliteit en maak een keuze die het best bij jou en je huishouden past. Zo weet je zeker dat je bespaart op de kosten en dat je kiest voor zonnepanelen van goed kwaliteit.


Laatste nieuws