Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse daken, veel huizen zijn al in staat om hun eigen energie te produceren zonder gebruik te maken van de eindige energiebronnen zoals aardgas. Het is ook mogelijk om de hoeveelheid stroom die je overhoudt terug te leveren aan jouw energieleverancier. Soms kan het zo zijn dat het energienet daardoor overbelast raakt.

Zo kan het energienet overbelast raken

Bij het terugleveren van teveel stroom kan het energienet overbelast raken. Het terugleveren noemen we salderen, voor de teruggeleverde energie ontvang je een subsidie. Vaak wordt er in het voorjaar zoveel stroom geproduceerd door de zonnepanelen dat het energienet dit niet meer aankan. Wanneer de stroom niet meer teruggeleverd kan worden aan het energienet schakelt de omvormer zichzelf uit uit veiligheidsredenen. Hierdoor kan het soms zo zijn dat je een aantal uur per dag aan zon mist omdat de zonnepanelen uit staan.

Zo voorkom je het uitvallen van de omvormer

Het uitvallen van de omvormer komt door het leveren van teveel stroom aan het energienet. Als eerste kun je dus proberen om overdag minder stroom terug te leveren. Doe dit bijvoorbeeld door overdag de vaatwasser of wasmachine te gebruiken. Ook het opladen van jouw elektrische auto zal een hoop schelen. Hierdoor blijven de zonnepanelen gewoon energie opwekken!

Een verkeerde aansluiting in de meterkast kan ook een oorzaak zijn van dit probleem. Wanneer de aansluiting namelijk over te weinig capaciteit bezit kan dit probleem ook ontstaan. Een vakspecialist kan jou hier meer over vertellen.

Nadat je de voorgaande stappen heeft gecontroleerd en het probleem nog steeds bestaat, kun je het beste een vakspecialist laten langskomen om de gehele installatie te controleren. Hierbij worden de aansluitkabel, fase aansluiting en omvormer gecontroleerd.

Contacteer jouw netbeheerder als de problemen blijven bestaan. Samen kunnen jullie dan naar een oplossing zoeken. Dit probleem komt echter niet in heel Nederland voor, vaak alleen op plekken waar teveel panelen stroom proberen terug te leveren.

Geef een reactie