Zonne-energie opslaan in een thuisaccu

Jouw opgewekte zonne-energie opslaan is de laatste stap om zelfvoorzienend te zijn. Het is niet alleen heel makkelijk maar ook handig. Als je bijvoorbeeld niet thuis bent gebruik je geen energie. Een accu slaat dan de zonne-energie op waardoor je het later op de dag kan gaan gebruiken. Maar hoe werkt het?

Wat is een accu?

Er komen steeds meer soorten accu’s op de markt om zo je energie op te slaan. Je kan zo een accu aan de muur ophangen of je geeft het een vaste plek. Dat kan bijvoorbeeld in de kelder zijn of in de schuur. Het is net zo groot en zwaar (soms zwaarder) als een cv ketel.

Sommige accu’s hebben al een geïntegreerde omvormer, maar dat kan je beter gelijk aanschaffen als je zonnepanelen laat installeren.

Hoe moet je een accu vervangen?

De accu gaat minder lang mee vergeleken met de zonnepanelen. Dus je zult een nieuwe moeten kopen. De kwaliteit en de ‘slimheid’ van de accu zijn afhankelijk van de duur van de accu. Sommige accu’s kunnen wel 5 of 20 jaar werken. De prijzen van de accu’s zullen de komende jaren dalen, maar als jij opgewekte energie aan jouw net kan geven dan is een accu niet nodig. Dit is namelijk voordeligere manier dan een accu.

Daarnaast zijn accu’s ook niet milieubestendig. Ook al kan je ze goed recyclen. Als jij op een plek woont waar er geen sprake is van een elektriciteitsnet zoals een woonboot of een caravan, dan is het zeker aan te raden om een accu aan te schaffen. Een accu is handig voor als je iets wilt gaan aansluiten, let wel op dat je wel speciale apparaten moet hebben die op gelijkstroom werken.

Jouw opgewekte stroom zelf gebruiken

Accu’s helpen jou om de onbalans tussen de dag en nacht of ook een zonnige en bewolkte dag te kunnen corrigeren. Een accu is dus niet bedoeld voor om de opgewekte energie die de accu in de zomer heeft opgeslagen, om jou dan in de herfst en de winter stroom te voorzien. De capaciteit van de accu slaat de energie op voor de een of paar dagen. Wil je een apparaat die grote hoeveelheden stroom kan opslaan voor de koude dagen, dan zijn stuwmuren een ideale optie.

Meer informatie op

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%