Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 04 mei 2023

Als jij zonnepanelen aan wilt schaffen, maar je dak is niet geschikt, dan betekent dat niet automatisch einde oefening. Er zijn verschillende andere manieren waarop je financieel bijdraagt aan het plaatsen van een zonnesysteem en je daar dan ook opbrengsten van terugziet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een stukje zonnepark te huren. Je krijgt dan jaarlijks een bedrag en na 15 jaar krijg je je investering terug. Een andere manier is om mee te doen aan een project in je buurt door middel van de Postcoderoos Regeling.

Wat is de Postcoderoos Regeling?

Als je wilt profiteren van de Postcoderoos Regeling, dan neem je deel uit een project in je buurt. Stel, er worden zonnepanelen geplaatst op de het dak van je lokale tennisvereniging. Iedereen die dan in dezelfde postcode woont als waar het dak zich aan bevindt, of in een postcode die direct aan die postcode grenst, mag meedoen. Vandaar ook de naam Postcoderoos. Samen met andere geïnteresseerden richten jullie een coöperatie op (dit kan ook via de VvE gedaan worden) en sluiten jullie je aan bij een energieleverancier. Jullie kopen allen zonparticipaties in het systeem en elke participatie staat gelijk aan één zonnepaneel. De komen de 15 jaar krijg je van de coöperatie een gedeelte van de opbrengsten en van de energieleverancier een korting op je energiebelasting. Je verdient je investering op die manier vanzelf terug.

Hoe werkt dit precies?

De Postcoderoos Regeling is ideaal voor mensen die in een pand met appartementen wonen en die op het dak graag zonnepanelen willen plaatsen. De geïnteresseerde inwoners nemen deel en mensen uit aansluitende postcodes kunnen ook meedoen. Als je een coöperatie hebt gevormd en de installatie hebt laten plaatsen, dan krijgt iedere deelnemer per kWh stroom die het aantal zonnepanelen die ze gekocht hebben opwekken jaarlijks een korting op de energiebelasting van je eigen rekening. Als coöperatie verkoop je je stroom aan de energieleverancier en zij verwerken de korting van je belasting op je rekening. Deze korting verschilt per jaar, omdat ook de energiebelasting jaarlijks verandert. Dit is de reden waarom de Postcoderoos Regeling ook wel de ‘Regeling Verlaagd Tarief’ wordt genoemd.

Wie mag er allemaal meedoen?

De Postcoderoos Regeling is specifiek bedoeld voor kleinverbruikers. Dat zijn dus particulieren en ook kleine bedrijven. Bedrijven mogen meedoen, maar mogen niet meer dan 20% van alle zonparticipaties opkopen. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om mee te doen worden in de volgende punten samengevat:

  • Je woning of bedrijf moet zich in de postcoderoos bevinden.

  • De stroom die je krijgt is voor je eigen verbruik.

  • Je moet een kleinverbruikersaansluiting hebben. Dat is een aansluiting van 3×80 Ampère of kleiner.

Ook voor andere energiebesparende projecten

De Postcoderoos regeling kan ook voor andere energiebesparende projecten worden gebruikt. Zo is het voor alle projecten met zonne-energie, maar ook windenergie een mogelijkheid. Als jij met jouw VvE een dergelijk project op wilt zetten, of je bent op zoek naar een project om aan mee te doen, dan zijn er dus allerlei mogelijkheden, ook als je geen dak of veld ter beschikking hebt om dit zelf te doen.

Hoe kun je meedoen?

Het is niet moeilijk om uit te vinden of er een Postcoderoos project is in jouw omgeving. Dit wordt namelijk uitgebreid geadverteerd. De informatie is beschikbaar bij je gemeente en ook online. De deelnemende energieleveranciers maken er reclame voor en er zijn ook projecten die dit soort dingen allemaal coördineren. Na een klein beetje onderzoeken online zie je snel genoeg of er wat is. En zo niet, dan zet je dit zelf op.

De Postcoderoos Regeling en de toekomst

Als jij mee wilt doen aan de Postcoderoos Regeling, dan is dit het geen slecht idee om even te wachten tot 2021 wanneer de regeling eenvoudiger wordt gemaakt. De regeling zoals boven beschreven is namelijk vrij ingewikkeld. Deelnemers moeten participaties kopen en krijgen geld terug via de energie coöperatie én van de energieleverancier. Om dit wat simpeler te maken heeft minister Wiebes besloten dat bij de nieuwe regeling alles via de coöperatie gaat lopen. Deze moet ervoor zorgen dat het geld dat de zonnepanelen opleveren eerlijk wordt verdeeld.

Subsidie

In plaats van de korting op de belasting komt er een subsidie van het rijk. Het is nog niet duidelijk hoeveel deze subsidie precies zal zijn, maar in 2021 wordt hier 37 miljoen euro voor beschikbaar gemaakt. De coöperatie is ook verantwoordelijk voor het uitdelen van de subsidie aan de deelnemers van het project. Doe je vóór 2021 nog mee aan een Postcoderoos regeling dan blijf je daar gewoon van profiteren zoals dat nu geregeld is. Doe je vanaf 2021 mee, dan krijg je te maken met de nieuwe regeling.

Verhuizen

De Postcoderegeling is uiteraard een regionaal bindende regeling. Dat zou betekenen dat je als je uit je postcodegebied vertrekt, hier niet meer aan deel kunt nemen. Bij de huidige regeling is het niet mogelijk om deelnemer te blijven na verhuizing, maar met de nieuwe regeling mag dat wel. Als je in het postcodegebied woonde toen het project werd opgezet, mag je blijven deelnemen tot het ten einde komt, ook als je daarvoor verhuist. Wil jij graag zonnepanelen, maar is je dak ongeschikt? Dan kun je hier toch financieel van profiteren – én uiteraard een bijdrage doen aan een beter milieu om ons heen – als je meedoet aan een project met de Postcode Regeling.


Laatste nieuws