Longi

De afbouw van de salderingsregeling bij zonnepanelen moet sneller gaan

Veel mensen in Nederland stappen over op zonnepanelen. Met zonnepanelen kun je je eigen groene stroom opwekken op dagen, waarop de zon veel schijnt. In periodes waarbij er veel zon is, kan het zo zijn dat je een overschot aan groene stroom creëert. Dit overschot kun je tegen een kleine vergoeding aan het stroomnetwerk leveren. Door de salderingsregeling krijg je hier net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je van het energiebedrijf nog afneemt. Vanaf 2023 wil de Nederlandse regering de salderingsregeling afgebouwd hebben, maar wat komt ervoor in de plaats om mensen te stimuleren zonnepanelen te blijven plaatsen?

Nu en na 2023

Momenteel kun je door de salderingsregeling heel gunstig stroom leveren aan het elektriciteitsnet, want je mag je overschot afstrepen tegen de stroom die je van het netwerk afneemt tegen hetzelfde tarief en inclusief alle belastingen. Er zit wel een maximum aan: lever je meer stroom dan je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het teveel. De vergoeding die je krijgt, is afhankelijk van je energieleverancier. Gemiddeld ligt de vergoeding op 3 á 12 cent per Kilowattuur.

Na 2023

De regering is van plan om de salderingsregeling af te bouwen. Dit houdt in dat je ieder jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 is dit helemaal niet meer mogelijk. Je krijgt dan een vergoeding voor elke Kilowattuur aan stroom, die je ongesaldeerd aan het stroomnetwerk levert. Dit bedrag zal ongeveer 6 cent per Kilowattuur bedragen.

Zonnepanelen kopen in 2021 nog zin?

Als je in 2021 zonnepanelen koopt, dan kun je nog tot en met 31 december 2022 genieten van een honderd procent salderingsregeling. Vanaf 2023 wordt het ieder jaar dan wat minder. Wat levert dit je dan nog op? Tabel 1 laat het je zien

Tabel 1. Zonnepanelen en voordelen wanneer ze in 2021 gekocht worden

Zonnepanelen aanschaf in 2021 Kosten en voordelen
Kosten zonnepanelen €4200
Besparing in 25 jaar €11.000
Besparing per jaar €450
Terugverdientijd 7 jaar
Spaarrente van ongeveer 4 procent
CO²-winst jaarlijks 1400 kilo

 

Na zeven jaar heb je de zonnepanelen dus al terugverdiend. Ook zonder de salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Salderingsregeling moet nog sneller verdwijnen

Volgens energiebedrijf Liander kan en zou de salderingsregeling nog sneller moeten verdwijnen. Volgens de netbeheerder kan het geld, wat hierdoor vrijkomt, ingezet worden voor andere subsidies, zoals een subsidie voor aanschaf van een thuisbatterij. De populariteit onder woningeigenaren voor zonnepanelen blijft groeien. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet steeds voller, waardoor er steeds meer stroomstoringen optreden door overbelasting. Dit probleem doet zich nu ook steeds vaker voor bij de kleinverbruikers van stroom, zoals de normale consument. In Amsterdam is het stroomnetwerk bijvoorbeeld in twee gebieden helemaal vol. Dit zorgt ervoor dat er bij het terug leveren van stroomoverschotten aan het net een overbelasting plaatsvindt, waardoor de zonnepanelen zich afschakelen.

Te weinig personeel

Tevens kampen veel energiebedrijven met te weinig personeel om alle klachten te verhelpen. Hierdoor ontstaan lange doorlooptijden. Om de piekbelasting van het net kleiner te maken, stimuleren steeds meer netbeheerders de consument om aan de slag te gaan met thuisbatterijen, zodat overschotten aan stroom opgeslagen kunnen worden in plaats van gedoneerd te worden aan het net.

Plaats maken voor thuisbatterijen

Een van de redenen waarom veel Nederlanders nog kiezen voor zonnepanelen is vanwege de salderingsregeling. Door een versnelde afbouw van deze regeling zouden consumenten sneller geneigd zijn om aan de slag te gaan met energieopslag. Hierdoor wordt het stroomnetwerk efficiënter gebruikt en blijft deze betaalbaar.

Subsidie thuisopslag nog niet op de planning

Volgens staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius is een subsidie voor een thuisbatterij nog niet op handen. De markt is zich wel reeds aan het voorbereiden op de opslag van elektriciteit door middel van batterijen. Op kleine schaal maakt men hier al gebruik van. Tevens zijn er steeds meer aanbieders van flexibiliteitsdiensten op de stroommarkt, die zich bezig houden met huishoudens via vraagsturing. Maar een subsidie voor thuisopslag zit er nog niet in, omdat er nog meerdere goede alternatieven zijn.

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%