Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het in Toronto, Canada gevestigde Morgan Solar inc. heeft een nieuw type concentrerende zonnecollector ontwikkeld, genaamd Sun Simba HCPV. Door het hele idee van zonne-concentratie drastisch te versimpelen, kan Morgan Solar nu een zeer efficiënt systeem leveren dat gemonteerd is op een twee-assig volgsysteem. De kosten per watt liggen ook nog eens een stuk lager dan die van moderne zonnepanelen. Het systeem is vooralsnog vooral bedoeld voor gebruik op grote zonnecentrales, waar het moderne volgsysteem zal zorgen voor een zeer hoge opbrengst.

Gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft Morgan Solar een compleet nieuw concept ontwikkeld dat de naam Light-guide Solar Optic (LSO) draagt. Deze techniek vormt de basis voor het nieuwe Sun Simba HCPV systeem. De basis van de techniek is totale reflectie binnen het materiaal zelf; vergelijkbaar met de principes van glasvezel. De LSO is een 5mm-dikke laag optisch materiaal dat invallend zonlicht opvangt en in een aantal punten aan de rand van het materiaal concentreert. Op deze plaatsen worden in het materiaal speciale zonnecellen geplaatst, die het gevangen licht omzetten in elektriciteit. De techniek vereist, zoals in vele andere concentratoren wel het geval is, geen dikke lenzen en er gaat zeer weinig licht verloren. De LSO-techniek die in het Sun Simba HCPV-systeem toegepast wordt, staat een concentratie-factor van zo’n 1400 zonnen toe.

Een ander groot voordeel van het nieuwe systeem is windbestendigheid. Veel PV-systemen die gemonteerd zijn op een volgsysteem, zijn afhankelijk van de windkracht- en richting tot maarliefst 20% van de tijd buiten werking. Het ontwerp van het Sun Simba HCPV-systeem is dusdanig slim, dat de door de wind uitgeoefende krachten tot wel 60% afnemen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een systeem waarbij vrije luchtstroming mogelijk is tussen verschillende rijen modules. Dit ontwerp zorgt behalve hogere betrouwbaarheid ook voor efficiënte passieve koeling, waardoor het systeem altijd op temperatuur blijft.

Een klein demonstratiemodel wordt volgende maand in gebruik genomen in Woodbridge, Ontario. Het zal daar 2,5km aan energie leveren aan een instituut dat kinderen het belang van het milieu bijbrengt. Een Sun Simba HCPV-systeem met een oppervlak van 200 vierkante meter levert zo’n 50 kilowatt (piek) elektriciteit. Het systeem zal naar verwachting eind 2009 in volwaardige productie genomen worden.

Geef een reactie