Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2021

Het is nog onduidelijk of vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd. Het wetvoorstel van minister Eric Wiebes (die inmiddels al vertrokken is) is door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Alleen kan dit dus een probleem worden.

Veel onduidelijkheid

De Tweede Kamer zou eigenlijk nu tijdens deze regeerperiode stemmen over de afbouw van de salderingsregeling. Nu het kabinet is gevallen wil het parlement dat straks als het nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen is, hierover gaat beslissen. Het kan zijn dat de regeling wordt verlengd, maar er is ook een kans dat de afbouw langzamer of sneller gaat.

Bobby Raghoenath fiscaal jurist van Vereniging Eigen Huis hoopt dat de Tweede Kamer deze subsidie verlengt. Volgens hem zouden namelijk veel eigenaren van zonnepanelen willen weten hoe snel zij kunnen terugverdienen met een lagere energierekening.

Teruglevertarief

Door salderen krijg jij geld terug voor het inleveren van stroom die jij niet hebt gebruikt. Maar volgens het voorstel van Wiebes gaat het aantal stroom langzaam naar beneden. De consumenten in 2031 kunnen alleen nog het teruglevertarief ontvangen voor de stroom die zij terug leveren. Dit is een groot bedrag, maar dit verschilt wel per aanbieder.

Deze subsidie is een groot succes. Nu ook tijdens de corona is de zonnesector in Nederland vorig jaar met maar 41 procent gegroeid. Er werd 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd volgens een trendrapport van het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Een op de acht huizen in Nederland heeft zonnepanelen op zijn dak liggen. Als Nederland dit tempo aanhoud halen ‘wij’ waarschijnlijk Duitsland in.

Alleen heeft dit ook helaas nadelen. Op zonnige dagen hebben netbeheerders moeite om de piekopbrengst op te vangen. Volgens een woordvoerder van het netbeheer is het noodzakelijk dat ze nu gaan werken aan een lokale opslag en ook het flexibiliseren van opwekking en verbruik, alleen ligt dat dankzij het controversiële verklaring stil. Maar ook zorgt dit voor veel onzekerheid. Voor veel consumenten ontbreekt de verplichting om de slimme meter te accepteren.

Energieleveranciers willen een andere oplossing

Energie Nederland de branchevereniging voor energieleveranciers, heeft er een dubbel gevoel over het uitstel. Volgens Energie Nederland zouden veel mensen het niet goed kunnen begrijpen, omdat er tijdens het salderen al wordt afgebouwd. En ook lopen de energiecontracten niet van januari tot december dus lopen de percentages door elkaar zei Marieke Visser.

Ook vinden zij het oneerlijk dat een deel van de kosten van de salderingsregeling bij de mensen zonder zonnepanelen komen te liggen. Volgens Energie Nederland wordt de salderingsregeling al afgebouwd, alleen op een andere manier.

Het ministerie van Economische Zaken gaat dit politieke besluitvorming nog even afwachten, maar zij staan wel achter om de subsidie af te bouwen. Volgens een woordvoerder worden de zonnepanelen steeds goedkoper en is de subsidie dus niet meer nodig. Onderzoekers van TNO en Milieu Centraal gaan ervan uit dat de terugverdientijd gemiddeld op zeven of acht jaar blijft staan, ook zonder de subsidie.

 


Laatste nieuws