Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 sep 2023

Op onze site vind je natuurlijk alle informatie over zonnepanelen en dit artikel zetten wij wat minder bekende informatie op een rijtje. Wil je meer van dit soort informatie? Blijf op de site checken, wij uploaden regelmatig interessante blogs over groene energie, zonnepanelen en hoe je kan besparen.

1. Nederland is een zonnepanelen land

Veel mensen denken dat het niet de moeite waard is om zonnepanelen op je dak te installeren in Nederland. Maar wist je dat zonnepanelen in Nederland slechts anderhalf keer minder energie opleveren dan in Spanje? Nederland heeft de afgelopen jaren opmerkelijk veel zonuren gehad. Bovendien wekken zonnepanelen ook elektriciteit op tijdens bewolkte dagen. Zelfs in de donkere herfst- en wintermaanden blijven zonnepanelen gratis energie produceren.

*Wist je dat zonnepanelen beter werken in een land waar het kouder is met meer zonnestralen? Zonnepanelen werken namelijk minder goed als ze verhit zijn. Hierdoor neemt het rendement af. Nederland kent tal aan zonnige dagen zonder dat de panelen ook daadwerkelijk overhit raken. Perfect dus!*

2. De prijzen van zonnepanelen zijn weer op normaal niveau

De prijzen van zonnepanelen zijn teruggekeerd naar normale niveaus. Dit komt door de impact van de corona crisis op het containervervoer vanuit China, waar bijna alle zonnepanelen en bijbehorende onderdelen worden geproduceerd. Voorheen kostte het verschepen van een container uit China ongeveer tussen de 3000 en 5000 euro, maar deze prijs steeg tot wel 15.000 euro per container. Dit resulteerde niet alleen in een stijging van de kosten voor zonnepanelen, maar ook in een tekort aan beschikbare voorraden. Gelukkig zijn zowel de container- als zonnepaneel prijzen weer terug op het oude niveau.

3. Geen BTW op zonnepanelen

Vanaf het begin van 2023 betaal je geen btw meer voor het laten plaatsen van zonnepanelen op je huis. Voorheen moest je eerst de 21% btw wel betalen maar kon je het terugvragen, echter was dit veel papierwerk en moest je soms wel maanden wachten op je geld. Daarom heeft de overheid besloten om deze extra stap te verwijderen en het makkelijker te maken voor consumenten die willen genieten van groene stroom.

4. Je constant je energieverbruik en zonne-opbrengst kunt inzien?

Vandaag de dag heeft alles wel een app hoewel wij ons soms afvragen waarom alles een app nodig heeft is het hebben van een app waarmee je live kan zien wat jouw zonnepanelen genereren en opbrengen erg handig is. Bijna alle slimme meters en omvormer fabrikanten hebben wel een app die je helpt inzien wat jouw zonnepanelen doen.

5. Bijna geen onderhoud aan zonnepanelen

Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud. Na een regenbui zijn ze meestal weer schoon. Het is echter belangrijk om regelmatig te controleren of ze schoon zijn, omdat dit direct invloed heeft op het rendement van je panelen. Het is het handigst om ze in het voorjaar grondig te controleren en schoon te maken, aangezien de lente en zomer de seizoenen zijn met de meeste zonuren. Gebruik nooit reguliere zeep of allesreiniger om zonnepanelen schoon te maken, omdat dit de vuilafstotende laag kan aantasten. Gebruik ook nooit een hogedrukspuit. Het beste is om speciale zeep te gebruiken of gewoon water bij voorkeur gedemineraliseerd water en een zachte spons of borstel. Ook kan je natuurlijk een specialist inhuren, zo ben je er zeker van dat het correct wordt uitgevoerd.


Laatste nieuws