Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Zonnepanelen zijn veel waard en dat betekent dat er altijd mensen zijn die daar op een illegale manier hun voordeel mee willen doen. Diefstal, omstikkeren en hacken, je kunt het zo gek niet bedenken, maar het wordt met zonnepanelen gedaan. Criminelen worden steeds slimmer en er is een toename in misdrijven rondom zonnepanelen die zeker serieus genomen moet worden. Het is gelukkig niet allemaal slecht en er zijn dingen die je kunt doen om je zonnepanelen te beschermen.

Misdrijf 1: zonnepanelen hacken

Een zeer recente trend is het hacken van zonnepanelen, of eigenlijk is dit het hacken van de omvormer van je installatie. Een hacker kan op die manier jouw installatie stil leggen zodat je geen energie meer krijgt. Het hacken van de omvormer is vaak vrij gemakkelijk, want veel mensen veranderen het initiële paswoord niet. Gelukkig kan een hacker behalve je installatie stilleggen verder voor jou weinig schade aanrichten en de bestanden op je computer zijn ook gewoon veiliger. Hacken wordt gevaarlijk als de hackers het voor elkaar krijgen om alle omvormers stil te leggen en er zo op dat tijdstip een tekort aan energie ontstaat. Vooral als de zon op zijn hoogste punt staat is het netwerk ingesteld op een grote hoeveelheid teruggeleverde stroom. Door de omvormers dan stil te leggen kunnen er steden zonder stroom komen te staan.

Wat kun je doen om hackers af te schrikken?

Het eerste wat je kunt doen om hackers tegen te houden jouw omvormer in te gaan is om het initiële paswoord dat je van de leverancier van de omvormer hebt gekregen te veranderen naar een veilig paswoord van jezelf. Sla dit ook nooit op, maar schrijf het eventueel op een papiertje. Vervolgens kun je deze het beste regelmatig veranderen, bijvoorbeeld elke maand. Het is dan nog steeds mogelijk om je omvormer te hacken, maar je maakt het de hackers aanzienlijk moeilijker.

Misdrijf 2: zonnepanelen omstikkeren

Het omstikkeren van zonnepanelen is ook een erg recente trend. Een trend is het eigenlijk nog niet te noemen, maar het is onduidelijk hoe vaak dit gebeurt omdat het zo moeilijk aan te tonen is. Omstikkeren betekent dat de leverancier van de zonnepanelen een stikker van een duur zonnepaneel met daarop alle specificaties op een goedkoper zonnepaneel plakt. Aangezien zonnepanelen alleen op zicht niet altijd van elkaar te onderscheiden zijn, vertrouw je er waarschijnlijk op dat deze stikker aangeeft wat er in de verpakking zit. Het is dus erg goed mogelijk dat jij een zonnepaneel van 300 Wp hebt gekocht en dat je daar een paneel met 260 Wp voor hebt gekregen. Het verschil in prijs gaat naar de leverancier. Ook nadat het paneel is aangesloten is het erg moeilijk om dit aan te tonen, omdat het daadwerkelijke rendement nooit hetzelfde is als het maximale rendement.

Hoe kun je een omgestikkerd paneel herkennen?

Je kunt een omgestikkerd paneel niet herkennen, maar je kunt wel actie ondernemen om dit te bewijzen. Elk zonnepaneel is voorzien van een serienummer. Deze schrijf je op voordat de zonnepanelen je dak op gaan. Het serienummer wordt meestal onder het glas aan de voorkant van het paneel weergegeven. Met de serienummers kun je vervolgens naar de fabrikant gaan en bij hen de flashdata van je zonnepanelen opvragen. Als deze overeenkomen met de zonnepanelen die je dacht gekocht te hebben, dan is alles in orde. Als dit niet zo is, dan heb je mogelijk te maken met een omgestikkerd paneel.

Misdrijf 3: diefstal

Zonnepanelen worden bevestigd met bouten aan een stellage op het dak. Het is niet vreemd dat de laatste tijd de diefstal van zonnepanelen drastisch is toegenomen. De panelen zijn gemakkelijk te verwijderen en bevinden zich soms op donkere plekken waar de dieven nauwelijks gezien kunnen worden. Daarnaast zijn zonnepanelen veel waard op de zwarte markt, omdat ze steeds beter worden en niet iedereen het geld heeft om in een grote nieuwe installatie te investeren. Door zonnepanelen te stelen en ze vervolgens op een tweedehands marktplaats weer te verkopen kan een dief dus een mooi bedrag verdienen.

Wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om diefstal te voorkomen.

  1. Aansluiten op je alarmsysteem: het is erg goed mogelijk om je zonnepanelen aan te sluiten op je alarmsysteem. Je kunt ze met een simpel draadje met elkaar verbinden. Wordt het draadje verbroken, dan zal er een alarm afgaan.
  2. Gebruik eenrichtingsschroeven: door eenrichtingsschroeven te gebruiken zal de dief de zonnepanelen beschadigen als hij of zij ze wil losmaken. Geef dit dus aan bij je installateur. Zijn je zonnepanelen al geïnstalleerd, dan kun je een kogeltje in de kop van de schroef tikken om hetzelfde effect te krijgen.
  3. Noteer de serienummers: noteer altijd de serienummers en geef deze aan de politie bij je aangifte. Als jouw zonnepanelen dan opduiken, dan kunnen ze deze snel herkennen. De panelen zullen ook veel minder gemakkelijk te verkopen zijn en een dief is veel gemakkelijker te pakken.
  4. Verzekering: bel je verzekeraar en vraag hen of je zonnepanelen verzekerd zijn in je opstal- of inboedelverzekering. Vervolgens vraag je of diefstal zonder inbraakschade hier ook onder valt. Is dit niet het geval, dan is het tijd om je verzekering aan te scherpen of om een aparte verzekering voor je zonnepanelen aan te schaffen.
  5. Geen toegang: als laatste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dieven niet zomaar op je dak kunnen klimmen. Laat geen ladders liggen en zet containers ver van de muur af.

Vergelijk offertes

Deze trend in misdrijven rondom zonnepanelen is natuurlijk zorgelijk, maar overal is wat aan te doen. Daarom moet dit je niet afschrikken om zonnepanelen aan te schaffen en op je dak te laten plaatsen. Vraag vandaag nog offertes aan, achterhaal wat de kosten zijn en jij kunt ook snel overgaan op het gebruiken van je eigen stroom.


Laatste nieuws