|

|

12-jarige doet mega-ontdekking op gebied van zonnecellen


Er is mogelijk een nieuwe uitvinding gedaan die in de toekomst de wereld van de zonne-energie wel eens op zijn kop zou kunnen gaat zetten – en hij is gedaan door een kind van 12. De jonge William Yuan uit Portland, Orgegon (VS) is hoogbegaafd en heeft al zowel nanotechnologie als kernfusie bestudeerd. Nu is hij met zijn nieuwe vinding en globale visie hard op weg naar het oplossen van de wereldwijde energiecrisis. Het begon allemaal met lego – waar hij nanotechnologie toepaste om robots te lanceren. Plotseling kreeg de jongen een idee, geïnspireerd door de zon en zijn lego.

3D-zonnepanelen?!

“Zonne-energie wordt eigenlijk te weinig toegepast, terwijl er maar weinig problemen zijn met het concept,” zei hij. Aangemoedigd door zijn natuurkunde-leraar ontwikkelde het wonderkind vervolgens een 3D-zonnecel. “Gewone zonnecellen zijn 2D en staan slechts één keer lichtinteractie toe,” zei Yuan. Deze cel kan zowel zichtbaar als UV-licht absorberen. “Ik realiseerde me dat ik op een goed spoor zat.” Aanvankelijk geloofde hij zij eigen berekeningen niet. “Deze zonnecel kan nooit zoveel elektriciteit opwekken; zoveel extra licht kan hij nooit verzamelen,” dacht hij. In zijn idee maakt hij gebruik van nanotubes van koolstof om de geleiding van elektronen te verbeteren; alleen dit idee al levert een verdubbeling op in de licht-elektron conversies. Naast dit baanbrekende concept, heeft hij op de computer een simulatieprogramma geschreven waarmee zogenaamd zonnetorens geoptimaliseerd kunnen worden.

Mogelijkheden

Als zijn berekeningen kloppen, en dat lijkt zo te zjn, absorberen 3D zonnecellen zo’n 500 keer meer licht dan de commerciële zonnecellen en 9 keer meer licht dan de high-tech cellen gebruikt in de ruimtevaart. “Dit zou zonne-energie een rendabele vorm van schone energie maken, zelfs in het noordwesten van de VS,” zei Yuan. Terwijl universiteitsstudenten met maffe zonne-auto’s op de proppen komen en de universiteit van Oregon aankomt met zonnepanelen die de snelweg verlichten, denkt de 12-jarige Yuan globaal.

“Het zou een zeer positieve impact kunnen hebben op de maatschappij en het milieu,” zei hij. De volgende stap in zijn idee is het kunnen ontwikkelen op grote schaal en uiteindelijk marketen van zijn idee. Yuan vliegt maandag naar Washington om een beurs van $25.000 (Davidson Fellowship award) in ontvangst te nemen, waarmee hij zijn onderzoek naar 3D-zonnecellen op de been kan houden. We kunnen niet wachten!

Lees ook: zonneregenpanelen.

Denk ook aan warmtepompen en waterontharders om nog duurzamer te wonen.

Huidige zonnepanelen nog interessant?

Je vraagt je misschien af of een investering in zonnepanelen van vandaag nog wel interessant is. De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening (aldus MilieuCentraal). Hierdoor zijn zonnepanelen een uiterst rendabele investering. Vraag je de btw op je zonnepanelen terug? Dan verhoog je het rendement met 1%, wat betekent dat je de winst van de panelen kunt vergelijken met een spaarrekening van 7 procent. Zou je willen weten wat de zonnepanelen kosten voor jouw opdracht zullen zijn? Vraag dan vrijblijvend tot 6 offertes aan van diverse lokale zonnepaneel specialisten en bespaar tot 30% op de kosten.


25 reacties op “12-jarige doet mega-ontdekking op gebied van zonnecellen”