Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
astronergy

Laatst bewerkt op: 28 jul 2023

Zonnepanelen zijn er in zeer veel soorten en prijsklassen. Wie zonnepanelen gaat aanschaffen komt ongtwijfeld de naam Astronergy tegen. We hebben voor jou dit merk onder de loep genomen. We keken voor je naar de prijzen van de panelen en naar de opbrengst ervan. Wie zonnepanelen van het merk Astronergy gaat aanschaffen dient een installateur te kiezen die dit merk plaatst. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die jou helpen bij jouw keuze voor een installatie zonnepanelen.

De prijzen van Astronergy zonnepanelen

We hebben een aantal prijzen van AsTronergy panelen voor je op een rij gezet. Zo zie je in één oogopslag wat de adviesprijs is. Let op: het gaat hier om de prijs van de panelen zonder de installatiekosten en zonder een omvormer. Ook het installatiemateriaal zit er nog niet bij. Deze zaken zijn mede noodzakelijk om energie voor jouw huis op te wekken.

Welk model koop je Welke techniek betreft het Wat is de prijs per stuk
Astronergy 275 Wp Polykristallijn 116 euro
Astronergy 355 Wp Monokristallijn full black 169 euro
Astronergy 375 wp Monokristallijn white/silver 161 euro

Polykristallijn panelen

Dit is een oudere variant van de polykristallijn panelen in een nieuw jasje. Het gaat hierbij om zonnepanelen die gemaakt zijn van silicium wat is verhit en vervolgens semi gecontroleerd gekoeld. Deze panelen bevatten een minimum aan naden. Daardoor wekken ze energie op die voor de volle 100 procent uit zonlicht wordt opgewekt en die daarnaast voor een deel uit gefilterd daglicht wordt opgewekt. De zonnepanelen zijn daardoor niet voor alle daken geschikt. Ze lenen zich vooral voor daken die heel groot zijn of daken die op het zuiden zijn gesitueerd. Dit zijn immers de daken die procentueel gezien het meeste zonlicht vangen. De panelen wekken 275 Wp op. We gaan er straks op in hoe jij kan berekenen hoeveel panelen je daarvan nodig hebt.

Monokristallijn panelen

Dit is een nieuwere techniek wanneer het gaat om het opwekken van energie. De panelen zijn gemaakt van silicium uit één stuk: mono dus. Het silicium wordt verhit en vervolgens gecontroleerd gekoeld. Daardoor ontstaat een zonnepaneel wat geen naden heeft. De panelen zijn er in een helemaal zwarte uitvoering maar ook in een uitvoering met witte of zilveren lijnen erin. De panelen wekken een hogere hoeveelheid energie op. Ze zetten namelijk niet alleen de volledige hoeveelheid zonlicht om in energie maar ook de volledige hoeveelheid gefilterd daglicht. Dat maakt ze geschikt voor alle typen daken. Daarbij mag je zowel denken aan daken met een ligging op het zuiden als aan andere daken.

Weten hoeveel vermogen je nodig hebt

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in een aantal Wp. Wp staat voor Wattpiek. Dit is het maximum wat ze kunnen opbrengen. Daarbij moet je er wel aan denken dat het maximale nagenoeg nooit wordt behaald in ons land. Dat komt door de weersomstandigheden waarbij de zon minder vaak schijnt dan in andere landen. Verder komt dat door schaduwval en bewolking. Je moet het vermogen in Wp dan ook in ons land vermenigvuldigen met factor 0,85. Dat wil zeggen dat een zonnepaneel met een vermogen van 375 Wp in werkelijkheid 375 x 0,85 = 318,75 kWh stroom zal opleveren. Je mag voor een dak op het zuiden 375 x 0,87 = 326,25 kWh aanhouden. Je moet dan ook je totale energieverbruik delen door het aantal kWh per paneel om tot het juiste aantal zonnepanelen te komen.

Bereken jouw aantal zonnepanelen

Je kan het aantal zonnepanelen berekenen door jouw energieverbruik te delen door het vermogen in kWh omgerekend. Daarbij moeten een paar kanttekeningen worden geplaatst. Zo moet je nooit het aantal kWh van het afgelopen jaar nemen bij deze berekening. Je moet altijd het aantal kWh nemen van de afgelopen 5 jaar, gedeeld door 5. Op die manier zie je hoeveel je daadwerkelijk gemiddeld per jaar verbruikt. Verder moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid energie die je gebruikt de komende jaren zal gaan veranderen. Zo komt er waarschijnlijk een elektrische auto die je zal gaan opladen bij je eigen huis. Daarnaast zal er waarschijnlijk apparatuur met een lager energieverbruik in je huis komen. Dit zal ervoor zorgen dat je energieverbruik wat lager wordt. Al met al moet je met een installateur rond de tafel gaan zitten om tot een goede benadering van het benodigde vermogen te komen.

Een dalende opbrengst

Zonnepanelen zullen door de tijd heen altijd minder energie gaan opleveren. Dat komt vooral doordat het materiaal veroudert tijdens het gebruik. Gemiddeld zullen zonnepanelen na 20 jaar nog 80 a 85 procent van het originele vermogen opleveren. De terugloop in energie rendement is lineair. Dat wil zeggen dat er een gelijkmatige terugloop is. Het spreekt voor zich dat je dit ook mee calculeert wanneer je een aantal zonnepanelen gaat aanschaffen. De zonnepanelen van Astronergy kennen een terugloop tot 80,7 procent van het oorspronkelijke vermogen na 25 jaar.

Jouw productgarantie

De productgarantie van dit merk panelen is gesteld op 12 jaar. Dit is een garantie die enkel wordt gegeven wanneer je kan aantonen dat de zonnepanelen destijds zijn geïnstalleerd door een gecertificeerd installateur. Zo weet jij zeker dat jouw zonnepanelen een maximale hoeveelheid energie opwekken.

Disclaimer: “Onze publicaties zijn louter informatief van aard en daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is ontleend aan (openbare) bronnen op de datum van publicatie. Wij hebben géén commerciële band met partijen of merken die wij in onze publicaties noemen.”

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws