Infrarood panelen en zonnepanelen

Infrarood panelen en zonnepanelenAls je op zoek bent naar een duurzame manier om je woning te verwarmen waarbij geen gas wordt gebruikt, dan kun je infrarood panelen overwegen. Deze panelen verwarmen je woning door middel van stralingswarmte en deze stralingswarmte wordt gericht op waar jij bent. De panelen verwarmen dus niet alle lucht in een ruimte, maar jouw lichaam en dat is natuurlijk bijzonder efficiënt. Infrarood panelen worden meestal aan het plafond gehangen en bevatten een plaat die warm  wordt en vervolgens stralingswarmte afgeeft. De achterkant van de plaat is geïsoleerd, dus deze zal geen warmte doorlaten de verkeerde kant op. Je verwarmt dan je woning met stroom en niet meer met gas. Dit is een situatie waar we uiteindelijk allemaal naartoe moeten. Als je vervolgens zonnepanelen laat plaatsen voor het opwekken van de stroom die de panelen gebruiken, kun je je woning gratis en CO2-vrij opwarmen. Lees hier verder over deze combinatie van zonnepanelen en infrarood panelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De kosten

Infrarood panelen zijn dus een zeer duurzame manier van verwarmen en als je je CO2-uitstoot wilt verminderen is het een zeer interessante keuze. De prijs die je betaalt is afhankelijk van de grootte van het paneel en van de hoeveelheid panelen die je besluit aan te schaffen. Je kunt ervan uitgaan dat je met een paneel van 1200 Watt een kamer met een vloeroppervlakte van 15 vierkante meter kunt verwarmen. Per vierkante meter vloeroppervlak heb je dus een infrarood paneel met een vermogen van 80 Watt nodig om deze te kunnen verwarmen. Heb je een vloeroppervlak van 25 vierkante meter, dan heb je hier infrarood panelen voor nodig met een vermogen van 25 x 80 = 2000 kW. De onderstaande tabel geeft weer wat de kosten zijn voor infrarood panelen en zonnepanelen, inclusief plaatsing en btw.

Uitgave infrarood- en zonnepanelen Prijs per eenheid
Infrarood panelen €30 per m2 vloeroppervlak
Infrarood paneel 1200 kW €375 – €575 per stuk
Zonnepanelen 2500 kW vermogen €6000 – €6250
Zonnepanelen 3500 kW vermogen €8000 – €9000
Zonnepanelen 4000 kW vermogen €9000 – €11.000
Zonnepanelen 5000 kW vermogen €11.000 – €13.000

 

Btw-aftrek en subsidies zonnepanelen

Voor het aanschaffen van infrarood panelen is er op dit moment geen subsidie beschikbaar. Zowel bij de landelijke overheid als bij de regionale overheden kun je op die manier geen steun ontvangen. Als je ook zonnepanelen neemt, dan kun je hier wel het één en ander aan financiële hulp bij ontvangen.

 • Btw-aftrek: de belangrijkste ‘subsidie’ bij het aanschaffen van zonnepanelen is de btw-aftrek. Je kunt alle btw terugvragen bij de belastingdienst als je je aanmeldt als ondernemer. Dat betekent dat je 21 procent van alle kosten die je hebt gemaakt voor je zonnepanelen terug krijgt.
 • Subsidies: als je naar je gemeente- en provinciehuis gaat, vraag dan altijd of er een subsidie is voor het laten plaatsen van zonnepanelen. In sommige regio’s is dit er wel en in andere regio’s niet, dus dit kun je alleen achterhalen door navraag te doen.

Rendement en terugverdientijd

Door infrarood panelen uit te kiezen maak je geen grote besparing ten opzichte van centrale verwarming. Geschat wordt dat je dan jaarlijks ongeveer €0,75 bespaart per kubieke meter kamerinhoud. On een kamer van 75 kubieke meter is dat dan dus jaarlijks iets meer dan €55. Gebruik je zonnepanelen om deze te laten draaien, dan kun je min of meer gratis je woning verwarmen met infrarood panelen. Maar aangezien deze infrarood panelen vrij veel energie vragen, zal je de energie die je zonnepanelen opwekken niet kunnen gebruiken voor ander gebruik dan de infrarood panelen. Hierdoor is er eigenlijk geen sprake van een besparing, maar een quitte speling. De energie die je opwekt met je zonnepanelen en die je anders zou besparen gaat nu naar de infrarood verwarming. Het grote voordeel van infrarood panelen met zonnepanelen is dus niet dat je er grote besparingen mee maakt, maar dat je er je woning zonder gas te gebruiken mee kunt verwarmen. Uit de onderstaande tabel kun je hier meer over lezen.

Apparaat Besparing per jaar Kosten terugverdientijd
Infrarood paneel €0,75 per m3 €15 per m3 20 jaar

Voor- en nadelen infrarood panelen met zonnepanelen

Kijkende naar bovenstaande informatie is het financiële plaatje niet echt een belangrijke drijfveer om infrarood panelen aan te schaffen. Daarom kan het goed zijn dat je nog over deze aankoop twijfelt. Het onderstaande lijstje met voor- en nadelen kan je dan helpen bij het maken van een beslissing.

 • Het grote voordeel van infrarood panelen met zonnepanelen is dat je er je gehele woning mee kunt verwarmen zonder dat je hier gas voor gebruikt. Je bent op deze manier voorbereid op de toekomst.
 • Infrarood panelen zijn niet bijzonder duur in de aanschaf en je kunt voor gemiddeld €475 al een kamer van 15 vierkante meter vloeroppervlak verwarmen.
 • Infrarood panelen worden aan het plafond gehangen en daarom zijn ze erg discreet en modern. Als je je centrale verwarming verwijdert dan ben je volledig vrij met betrekking tot de inrichting van de kamer en zullen er geen ‘lelijke’ radiatoren meer zichtbaar zijn.
 • Je hoeft infrarood panelen niet eerst een tijdje aan te zetten om de kamertemperatuur te verbeteren. Deze panelen verwarmen namelijk je lichaam en niet de lucht. Dat betekent dat je ze aan doet als je de kamer binnenloopt en wanneer je de kamer weer uitgaat schakel je ze uit. Dit is door de korte opwarmingstijd een prima mogelijkheid. Er zijn ook infrarood panelen die werken met een bewegingssensor, zodat je het aan- en uitschakelen niet zelf hoeft te doen.

 

 • Infrarood panelen gebruiken veel energie. Het wordt daarom niet aangeraden om ze als hoofdverwarming te gebruiken. Het gehele huis opwarmen met deze panelen en zonnepanelen is dus eigenlijk niet haalbaar tenzij je woning bijzonder goed is geisoleerd.
 • De zonnepanelen die je erbij aanschaft zullen niet veel meer energie kunnen opwekken als dat de infrarood panelen gebruiken. Alleen als je besluit een grote zonnepanelen installatie te plaatsen en een klein aantal infrarood panelen kun je de energie ook voor andere doeleinden gebruiken. Dat betekent dat je de zonnepanelen nooit zal terugverdienen omdat het geld dat je daarmee bespaart direct in de infrarood panelen wordt gestoken.

Wel of geen infrarood panelen plaatsen?

De vraag of het verstandig is om infrarood panelen te plaatsen wordt dus vaak gesteld. En eigenlijk zijn er maar een paar situaties waarin deze echt goede voordelen kunnen opleveren. Je kunt de infrarood panelen bijvoorbeeld erg goed gebruiken als bijverwarming en als ondersteuning van de vloer- of centrale verwarming. Ook zijn infrarood panelen erg geschikt voor woningen die bijzonder goed geïsoleerd zijn, zoals passiefhuizen. Heb je een standaard woning en ben je op zoek naar een manier om deze zonder gasverbruik te verwarmen, dan is een (hybride) warmtepomp misschien een betere optie. Zoek je een ketel die beter betaalbaar is, dan zijn er pelletkachels en biomassaketels waar je je verder in kunt verdiepen.

Interessante bespaartips

Infrarood panelen zijn niet goedkoop, maar zeker een duurzame, stijlvolle, bijzondere en aangename manier om je woning te verwarmen. Combineer je dit met zonnepanelen, dan wordt je CO2-uitstoot nagenoeg 0. De onderstaande bespaartips kun je gebruiken om de kosten voor je infrarood panelen met zonnepanelen laag te houden.

 • Doe-het-zelf: het installeren van infrarood panelen is vrij simpel. De uitdaging zit hem in het aansluiten en wegwerken van de elektriciteitsdraden en de juiste positionering. Door deze panelen zelf te installeren kun je een interessante besparing maken. Het installeren van de zonnepanelen besteed je het beste uit.
 • Verwarming als ondersteuning: infrarood verwarming is ideaal in kleine ruimtes, bijvoorbeeld zoals de badkamer en het toilet. Gebruik deze panelen als bijverwarming in specifieke ruimtes en niet als hoofdverwarming, want het energieverbruik is vrij hoog.
 • Regionale specialisten: gebruik alleen monteurs en vakmensen die uit je eigen regio komen, zowel bij het plaatsen van de zonnepanelen als van de infrarood panelen. Op die manier heb je niet of nauwelijks voorrijkosten.
 • Een berekening: maak altijd een berekening en bekijk alle opties. Kijk naar de kosten voor infrarood verwarming en hoeveel je ermee kunt besparen. Kijk ook naar de kosten voor alternatieve opties, zoals de warmtepomp, de pelletkachel of de biomassaketel. Alleen zo kun je besluiten of infrarood panelen voor jou de beste optie zijn.

Vergelijk offertes

Wil je ook infrarood panelen laten plaatsen? Vraag dan via onze vergelijkingstool direct een aantal offertes op, zodat je exact weet waar je financieel aan toe bent en je snel de scherpste prijs kunt aanwijzen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!