Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Twijfel je tussen zonnepanelen en zonneboiler? Dan ben jij niet de enige. Of misschien heb je nooit van een zonneboiler gehoord. Dan zit je hier goed! Wij leggen jou de verschillen uit, wat een zonneboiler is en ook waarom je de twee goed kan combineren.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, dit wordt op het dak bevestigd. Hierin wordt de energie van de zon opgevangen. In de zonnecollector zit een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. Daarna wordt de verwarmde vloeistof naar een voorraadvat gepompt. De vloeistof geeft daar de warmte af aan het voorraadvat. Zo wordt het warme water gebruikt om je woning te verwarmen of voor het warme water zelf.

De verschillen

Een zonneboiler wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van het water en soms ook voor de verwarming van het huis. De zonneboiler zet de energie van de zon om in warmte. Vergeleken met de zonnepanelen heeft de zonneboiler een hoger rendement. Met een zonneboiler kan je namelijk vier keer meer energie opwekken met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren. Door een zonneboiler bespaar je dus de stookkosten en bespaar je hiermee de gasrekening. Ook verminder je het co2 verbruik door de zonneboiler.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op waarmee je bespaart op jouw energierekening. Wil je het gasverbruik minderen, dan is de zonneboiler een geschikte keus. En als je wilt besparen op elektriciteit dan zijn de zonnepanelen interessanter.

Zonnepanelen en zonneboiler combineren

Heb je al zonnepanelen en nog ruimte over op jouw dak? Dan kan je de volgende stap nemen naar het verduurzamen van jouw huis. Een zonneboiler aanschaffen is dan een mooie optie. Je bespaart dan nu niet alleen op elektriciteit, maar ook op gas. Het aanschaffen van een zonneboiler is goedkoper dan de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast zijn er in Nederland genoeg subsidies, en dat is zeker mooi meegenomen. Gemiddeld is een subsidie €1100, maar dit kan ook oplopen tot de €2000.

Conclusie

Als je naar de financiële kant kijkt zijn zonnepanelen een betere optie. Maar als jij het milieu belangrijker vindt dan is in veel situaties een zonneboiler ook een goede keuze. Maar als je al zonnepanelen hebt dan kan je ze beide combineren. Het maakt niet uit wat waar jouw keuze heen gaat, ze zijn beide duurzaam en je bespaart ook nog eens energie!

 

 


Laatste nieuws