Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Zonnepanelen Nijmegen

Zonnepanelen kunnen zowel op platte- als op hellende daken geplaatst worden. En er zijn een aantal argumenten waarmee platte daken de voorkeur hebben. Zonnepanelen op platte daken worden op stellages geplaatst met een ballast zodat ze niet van je dak af kunnen waaien. Als jij overweegt om zonnepanelen op een plat dak de plaatsen, dan lees je hier over de voordelen, aandachtspunten en de mogelijkheden die je hebt.

De voordelen van zonnepanelen op platte daken

Heb je een plat dak beschikbaar voor zonnepanelen, dan zijn er een aantal voordelen waar je direct van profiteert.

*Wat kosten zonnepanelen op platte daken?
Ontdek binnen een paar minuten de prijzen! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van erkende installateurs voor panelen op een plat dak.

  • Zonnepanelen op platte daken leveren meer op. Ze kunnen in exact de juiste windrichting geplaatst worden en met exact de juiste hellingshoek. Je hebt meer vrijheid om een perfecte situatie te creëren waarin je zonnepanelen maximaal kunnen presteren.

  • Het is gemakkelijker om zonnepanelen die op een plat dak geplaatst zijn te bereiken. En dat houdt in dat je ze regelmatig kunt onderhouden en dat je sneeuw, bladeren, takjes en ander vuil snel kunt verwijderen. Je kijkt direct ook even of de schroeven nog goed vast zitten en of de bekabeling er nog goed uit ziet.

  • Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is veiliger. Ben je van plan om zelf je zonnepanelen te plaatsen, dan is dit op een plat dak voor jou veel gemakkelijker dan op een schuin dak.

De plaatsing

Zonnepanelen op een plat dak worden in stellages geplaatst. De stellages bevatten een ballast zodat ze niet van het dak kunnen waaien. Als je panelen op een plat dak neerzet dan vangen ze uiteraard veel meer wind dan zonnepanelen op een hellend dak. Je plaatst de stellages zo dat de zonnepanelen richting het zuiden staan. De ideale hellingshoek is 30 tot 40 graden. Er zijn op platte daken ook andere mogelijkheden. Zo kun je de zonnepanelen met een kleinere hellingshoek installeren op speciale bakken die al voorzien zijn van een ballast. Deze vangen dan minder wind en je kunt meer zonnepanelen kwijt. Een oost-west opstelling is op platte daken ook erg interessant. De helft van de zonnepanelen staat richting het oosten en de andere helft richting het westen. Je ziet dan dagelijks twee matige pieken in je opbrengsten in plaats één grote piek.

Wat zijn de aandachtspunten?

Zonnepanelen op platte daken hebben een aantal interessante voordelen, maar er zijn ook redenen waarom je hier niet kiest.

  • Zonnepanelen op platte daken worden vaak diagonaal opgesteld omdat niet elk dak perfect richting het zuiden staat. Dat betekent dat je een groter dakoppervlak nodig hebt dan wanneer je ze op een hellend dak zou installeren.

  • Omdat de zonnepanelen met een hellingshoek worden geplaatst werpen ze een schaduw. Daardoor mogen ze niet te dicht bij elkaar staan, anders zouden ze het rendement te veel beïnvloeden. Ook dit betekent weer dat je een groot dakoppervlak nodig hebt dan bij een hellend dak.

  • De materiaalkosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn hoger. Dat komt doordat er grotere stellages nodig zijn met ballast en dat is bij een hellend dak niet zo.

Maak een plaatsingsplan

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is gemakkelijker omdat je op een plat oppervlak werkt, maar van tevoren moet je hier wel goed over nadenken. Je moet regels volgen zodat je zo veel mogelijk zonnepanelen kwijt kunt met het oppervlak dat je hebt. Daarnaast moet je rekening houden met de wind, de schaduwval, de hellingshoek, de afstand tussen de panelen en de windrichting. Er zijn enkele regels die je kunt volgen als je een installatieplan maakt.

  1. De hellingshoek bepalen van je zonnepanelen

De hellingshoek heeft invloed op de opbrengsten van je zonnepanelen en ook op de hoeveelheid zonnepanelen die op je dak geplaatst kunnen worden. De onderstaande tabel vertelt je hoeveel minder rendement je kunt verwachten bij verschillende hoeken. Bij kleine daken kan het soms verstandiger zijn om een kleinere hellingshoek te kiezen omdat je dan meer zonnepanelen kwijt kunt.

Montagehoek

Verlies rendement

15 graden

5%

20 graden

3%

25 graden

2%

30 graden

1%

35 graden

Geen verlies

  1. De afstand berekenen tussen de zonnepanelen

Hoe kleiner de hellingshoek, hoe dichter de zonnepanelen op elkaar mogen staan. Dat betekent dat je met een kleinere hellingshoek meer zonnepanelen kunt plaatsen, maar de opbrengst gaat dan ook achteruit. De onderstaande tabel helpt je bij het bepalen van de afstand bij standaard zonnepanelen (1m x 1.65m) die in een liggende stand zijn geplaatst.

Montagehoek

Tussenafstand zonnepanelen

10 graden

0,5 meter

20 graden

1 meter

30 graden

1,5 meter

  1. De richting van de zonnepanelen

De beste positie voor je zonnepanelen is richting het zuiden. Het kan voorkomen dat deze positie op jouw platte dak niet mogelijk is. De onderstaande tabel vertelt je dan wat je qua rendement kunt verwachten in verschillende situaties.

Windrichting

Verlies rendement

Oosten

20%

Zuidoosten

5%

Zuiden

Geen verlies

Zuidwesten

5%

Westen

20%

  1. De no-go zone berekenen

De no-go zone is de rand rondom je platte dak waar je geen zonnepanelen mag plaatsen. Dat is omdat ze dan teveel wind vangen en er dus een gevaarlijke situatie ontstaat. De no-go zone wordt op twee manieren uitgerekend.

De breedte van je dak is kleiner dan twee keer de hoogte

De no-go zone is 0,8 x de hoogte van je dak.

De breedte van je dak is groter dan twee keer de hoogte

De no-go zone is 0,16 x de hoogte van je dak.

De mogelijkheden met zonnepanelen op platte daken

Zoals je boven hebt kunnen lezen zijn de mogelijkheden met zonnepanelen op platte daken groot. De belangrijkste eis is dat je een dak hebt met voldoende oppervlak, zodat je de juiste hoeveelheid zonnepanelen in een ideale positie kwijt kunt. Lukt je dat, dan kun je van een zonnesysteem op een plat dak de maximale opbrengst verwachten.