Zonnepanelen op kleine oppervlakten zoals stacaravans, boten

Zonnepanelen worden steeds populairder, waardoor er ook steeds meer nieuwe soorten zonnepanelen worden ontwikkeld. Zo bestaan er tegenwoordig speciale kleinere zonnepanelen die geschikt zijn voor het plaatsen op kleinere oppervlakten zodat ook deze mensen van de opwek van groene stroom kunnen genieten. Maar wat voor soort zonnepanelen zijn het meest geschikt voor de plaatsing op kleine oppervlakten zoals stacaravans en boten? Je komt het allemaal hieronder te weten als je doorgaat met lezen.

Zonnepanelen voor kleinere oppervlakten

Zonnepanelen komen er in allerlei maten en soorten. Als je beschikt over een dak met een klein oppervlakte, dan is het verstandig om kleinere zonnepanelen aan te schaffen. Kleinere zonnepanelen zijn vaak duurder aangezien ze vaak ook een hoger vermogen hebben. We spreken van vaak over hoog rendement zonnepanelen met een hoge efficiëntie, waardoor het maximaal rendement behaald kan worden. Dergelijke zonnepanelen hebben vaak een vermogen van 400 Wp. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt, maar helaas zijn er maar 2 soorten kleine zonnepanelen. Kleine zonnepanelen zijn vrij schaars en moeilijk verkrijgbaar. De soorten kleine zonnepanelen die je kunt kopen zijn polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen.

Kosten kleine zonnepanelen

Ben je benieuwd naar de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen voor kleinere oppervlakten? Dan kan je er wel vast van uitgaan dat wat meer gaat moeten betalen. Kleinere zonnepanelen zijn immers iets duurder vergeleken met traditionele grotere zonnepanelen. Dit heeft te maken met het verhoogd vermogen per zonnepaneel. Reken dat kleine zonnepanelen zeker 50 tot 75% duurder zijn. Deze hoge koste worden gecompenseerd met het hoge vermogen waardoor je dus minder ruimte nodig hebt om hetzelfde maximale vermogen te bereiken als met een traditioneel zonnepanelensysteem.

Het rendement van zonnepanelen voor kleine oppervlakten

Velen zijn ervan overtuigd dat het een verstandig idee is om een dak met een klein oppervlakte te voorzien van kleine zonnepanelen in plaats van investeren in zonnepanelen van een standaard afmeting. Hoe hoger het rendement van de zonnepanelen, des te lager d terugverdientijd van het systeem. Zonnepanelen die kleiner zijn en een laag vermogen hebben, zorgen vaak voor een lager rendement waardoor er minder energie wordt opgewekt. Als je hoogrendement kleine zonnepanelen koopt, dan kan je wel verwachten dat het rendement zeer hoog is.

Voor wie zijn kleine zonnepanelen ideaal?

Kleine zonnepanelen zijn voornamelijk geschikt voor het gebruik op kleinere oppervlakten. Denk zo aan het plaatsen en installeren van een set zonnepanelen op het dak van een camper, van een caravan, een tuinhuis, op een boot of op een recreatiehuisje. De zonnepanelen zijn hierbij in grootte klein genoeg om te passen op kleinere daken met minder oppervlakte waarbij de ruimte voor grote traditionele zonnepanelen beperkt is.

Het uiterlijk

Kleinere zonnepanelen worden door de meeste mensen als mooier beschouwd in vergelijking tot reguliere zonnepanelen van een normaal formaat. Kleine zonnepanelen worden door andere fabrikanten van zonnepanelen gemaakt waardoor het uiterlijk ook heel anders is dan grotere zonnepanelen. Er kan dus worden uitgegaan dat de esthetische waarde van kleinere zonnepanelen hierdoor dus omlaag gaat.

Schaduw

Voordat je gaat denken aan het plaatsen van kleinere zonnepanelen voor een klein dak, dan is het essentieel om ook te kijken naar de mate van schaduwvorming. Indien er objecten in de weg staan die kunnen zorgen voor het vormen van schaduw op de panelen dan kan dit een negatief effect hebben op de opbrengst. Aan te raden is om een specialist in te huren om je te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden die je hebt in je specifieke situatie.

Schaarste naar kleine zonnepanelen

Zonnepanelen van een kleiner formaat zijn niet makkelijk te vinden. Deze schaarste gaat gepaard met de hoge aanschafprijzen van de kleine zonnepanelen die wel beschikbaar zijn op de markt. Denk er dus goed over na of je kiest voor het kopen van kleine zonnepanelen als je over een klein dakoppervlakte beschikt, of als je gaat voor minder traditionele zonnepanelen. Daarnaast moet je rekening houden dat vanwege de schaarste het lastig zal zijn om een goede reparateur te vinden mochten de kleine zonnepanelen defect raken of als er sprake is van een probleem. Ook als er een onderdeel moet worden vervangen zal dit moeilijk te vinden zijn.

Check de keurmerken

De keurmerken geven aan in hoeverre de kleinere zonnepanelen wel voldoen aan eisen omtrent de veiligheid, milieuvriendelijkheid en kwaliteitseisen die gesteld worden aan zonnepanelen. Ook is het belangrijk om te letten op keurmerken van de specialist. Een specialist die is aangesloten bij een brancheorganisatie komt betrouwbaarder over en zo weet je zeker dat er professioneel te werk wordt gegaan. Een populair keurmerk die hierbij relevant is: het Zonnekeur keurmerk.

 

Huur een specialist in voor professioneel advies

Schakel een specialist in om je goed te adviseren. Kleine zonnepanelen zijn niet altijd de beste keuze. In sommige gevallen kan je beter kiezen voor traditionele zonnepanelen en een specialist weet hier alles van. Daarnaast kan de specialist je dan direct helpen met de plaatsing van de zonnepanelen. Wil je nog meer op de kosten besparen? Kies dan liever voor een lokale specialist zodat je minder gaat betalen aan kilometerkosten en ook minder lang moet wachten tot de specialist in staat is om langs te komen vanwege de korte afstand.

Offertes vergelijken

Het aanschaffen van een set zonnepanelen is altijd een zeer verstandig idee, ook als je een klein oppervlakte hebt. Met zonnepanelen kan je namelijk je eigen groene stroom produceren zonder schade aan het milieu toe te richten terwijl je profiteert van jaarlijkse opbrengsten, maandelijkse besparingen op de energiefactuur, een verhoogde waarde van je woning, een korte terugverdientijd en nog veel meer. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op je eigen dak? Een specialist kan je dan verder helpen. Zoek een specialist door het maken van een goede vergelijking. Vergelijk hierbij prijzen, voorwaarden en de kwaliteit van alle goede specialisten uit je omgeving en maak vervolgens een keuze aan de hand van je eigen wensen, behoeften en budget. Dit is de beste manier om zoveel mogelijk op de kosten van zonnepanelen te besparen.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%