Zonnepanelen kopen via een inkoopactie, hoe werkt dat?

Als jij zonnepanelen wilt kopen, dan zijn er verschillende manieren waarop je korting krijgt. Het is allereerst bijzonder belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de beste panelen voor de beste prijs koopt, maar het gaat verder dan dat. Je kunt zonnepanelen bijvoorbeeld bij een outlet kopen, of als je een dak deelt met de buren, samen een kwantumkorting onderhandelen. Ook is er de postcoderoos regeling waarmee je winst maakt met zonnepanelen die op het dak van een appartementengebouw worden geplaatst. Mogelijkheden genoeg dus, maar vergeet de inkoopacties niet.

Wat zijn inkoopacties?

Inkoopacties zijn acties waarmee je gezamenlijk met andere geïnteresseerden zonnepanelen koopt bij de installateur die daaraan meedoet. Deze worden zowel op landelijk-, als op provinciaal en gemeentelijk niveau georganiseerd. Zij gaan een samenwerking aan met een installateur uit de omgeving en je doet mee door je in te schrijven. Een inkoopactie heeft altijd een einddatum. Nadat die bereikt is, is het aanbod verstreken. Je zou een inkoopactie voor zonnepanelen het bundelen van opdrachten kunnen noemen die vervolgens aan een vooraf vastgestelde installateur worden voorgelegd.

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Het begint met inschrijven en interesse tonen. Dat is gratis en ook vrijblijvend. Vervolgens komt de deelnemende installateur langs bij iedereen die zich heeft ingeschreven en naar aanleiding van dat gesprek wordt er een voorstel opgesteld. Als je dit voorstel ontvangt heb je de mogelijkheid om hem af te wijzen of om hem te accepteren. Besluit je af te wijzen, dan heb je geen geld verloren en verandert er verder niets. Accepteer je het aanbod, dan betaal je meestal een klein bedrag. De installateur komt de zonnepanelen plaatsen en je systeem is een feit.

Het voordeel van inkoopacties

Tot nu toe heb je nog niet veel over voordeel gehoord, maar er is een reden waarom inkoopacties bijzonder interessant zijn. De installateur die eraan meedoet houdt er namelijk veel werk aan over en daardoor haalt deze zijn prijzen naar beneden. Je kunt het vergelijken met volumekorting, omdat je samen met anderen je opdrachten bundelt. De installateur wil hier natuurlijk ook werk aan overhouden, dus de prijzen die worden aangeboden zijn vaak erg goed. Een ander voordeel van de inkoopactie is dat de installateur is uitgekozen door een overheidsorgaan en dat geeft je meer zekerheid over de kwaliteit van de installatie die je zult ontvangen.

Nadelen van inkoopacties

Meedoen aan een inkoopactie heeft ook een groot nadeel. Je hebt namelijk geen inspraak over de installateur die je uitkiest. Door aan de actie mee te doen moet je verder gaan met de specialist die zich daarbij heeft aangesloten. Misschien heeft deze het merk zonnepanelen dat je aan wilde schaffen niet of had je je zinnen gezet op een bepaalde omvormer die niet kan worden geleverd. Er is ook altijd een kleine kans dat het aanbod dat je krijgt toch duurder is dan een prijs die je zelf had opgevraagd. Het probleem is dan wel vaak kwaliteit, dus controleer dat eerst goed voordat je de duurdere installatie van de inkoopactie afwijst.

Een inkoopactie nu: gemeente Nijmegen

Er is momenteel een bijzonder interessante inkoopactie gaande in de gemeente Nijmegen. Zij hebben niet alleen voor zonnepanelen een actie georganiseerd, maar ook voor muur- en vloerisolatie en het afstellen van de centrale verwarming. Voor al deze diensten krijg je door aan de inkoopactie mee te doen bijzonder scherpe prijzen aangeboden. Je kunt dus isoleren en zonnepanelen aanschaffen voor aanzienlijk lagere kosten.

In samenwerking met het Regionaal Energieloket

Het mooie van de actie in Nijmegen is dat het in samenwerking met het Regionaal Energieloket wordt uitgevoerd. De technische specialisten die bij het loket werkzaam zijn hebben de installateurs zelf uitgekozen op basis van kwaliteit, prijs en ervaring. Je weet dus dat er een goede keuze voor je is gemaakt. Dat scheelt ook, want met zoveel bedrijven die energiebesparende maatregelen en zonnepanelen aanbieden is het soms lastig om de beste aan te wijzen. Deze lastige keuze hoef jij dus niet meer in overweging te nemen.

Deelname aan de actie bij gemeente Nijmegen

Woon jij in de gemeente Nijmegen en ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan kun je je nog tot 16 november inschrijven en gratis en vrijblijvend deelnemen aan de inkoopactie. Er komt dan een installateur bij je langs voor een persoonlijk adviesgesprek waarna een offerte wordt opgemaakt. Er worden ook virtuele informatieavonden georganiseerd, zodat je eerst vragen kunt stellen aan de installateurs, de gemeente en het Energieloket en verdere toelichting krijgt over de inkoopactie.

De voor- en nadelen van een inkoopactie

Nijmegen is niet de enige gemeente die inkoopacties organiseert. Ga in jouw regio op zoek en je profiteert van een aantal grote voordelen. Het nadeel dat eraan verbonden is, neem je dan voor lief.

Voordelen inkoopactie

  • Deelname aan een inkoopactie is gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen, ook als je het aanbod niet accepteert.
  • Door je interesse te bundelen met anderen kun je zonnepanelen aanschaffen voor een interessante korting.
  • Er wordt een geschikte installateur uitgekozen en dan worden factoren zoals kwaliteit, prijs en ervaring altijd meegenomen.

Nadelen inkoopactie

  • Je hebt zelf geen zeggenschap over de installateur die je zonnepanelen komt plaatsen.
Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%