Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Rond Nederland liggen er ruim 10 miljoen zonnepanelen op de daken van woningen, bedrijven en in zonneparken. Hier komt nog bij dat het aantal zonnepanelen jaarlijks flink aan het stijgen is, wat ook een onzeker gevoel met zich mee kan brengen als er iets verkeerd gaat met het systeem. Kiezen voor een zonnepanelenkeuring kan de ideale oplossing bieden hierbij. Maar wat is het keuren van zonnepanelen en wat houdt het keuren van zonnepanelen nou precies in? Wil je hier alles over weten? Ga dan meteen door met lezen hieronder.

Wat is zonnepanelen keuring?

Tijdens het keuren van zonnepanelen wordt er gekeken naar de mate van veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie. Zonnepanelen moeten altijd eerst gekeurd worden volgens het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (AREI). Hierbij is een correcte installatie van belang, maar ook als het zonnepanelensysteem er al een tijd ligt is het essentieel om na te gaan wat de huidige situatie van de installatie is. Zo kan worden nagegaan of er sprake is van beschadiging aan de panelen.

Kenmerken van een zonnepanelen keuring

Wanneer een zonnepanelensysteem gekeurd wordt, komen er allerlei zaken aan bod. De meest belangrijke kenmerken die bij het keuren van zonnepanelen komen kijken zijn:

  • De materiaalkeuze, waarbij gekeken wordt in hoeverre het materiaal wel van hoogwaardig kwaliteit is en of er sprake is van een keuring door een officiële instantie.
  • De mate van veiligheid en betrouwbaarheid, zowel van de installatie van het systeem als de bekabeling.
  • Er wordt gekeken naar de optimale ligging van het systeem op het dak en in hoeverre de dakconstructie het systeem kan dragen.
  • De installatie wordt gemeten om te checken of er fouten of storingen in de installatie zitten.

 

Onderdelen van een zonnepanelen keuring

Zaken die onder andere aan bod komen tijdens een keuring zijn de verificatie van een ééndraadschema en van het situatieschema, verificatie van de certificaten van zowel de zonnepanelen als de omvormer, checken hoe het staat met de integratie van de installatie in de bestaande elektrische installatie, checken of de omvormers de stroom wel veilig kunnen verwerken, een visuele controle uitvoeren van de elektrische installatie en checken hoe het staat met de reglementering. Verder wordt het bedradingsbord, kleurcode van de geleiders, verbindingen, aansluitingen, de geplaatste leidingen en de beveiliging tegen overstromen nagekeken. Tenslotte wordt gecontroleerd in hoeverre er sprake is van bescherming tegen zowel rechtstreekse als onrechtstreekse aanraking, het meten van de isolatieweerstand en spreidingsweerstand van het systeem en een uitgebreid administratief onderzoek.

Checks tijdens een zonnepanelen keuring

Tijdens een zonnepanelenkeuring worden er allerlei checks uitgevoerd. De verschillende onderdelen van een zonnepanelen zijn:

  • Isolatieweerstand
  • Visuele controle
  • Aardleidingwaarde
  • Zonnestraling
  • Open klemspanning
  • Kortsluitingstroom

Wie moeten zonnepanelen laten keuren?

Het laten keuren van zonnepanelen geldt voor alle zonnepaneleneigenaren, zowel particulieren als bedrijven. Hierbij wordt de keuring hetzelfde uitgevoerd, of het nou gaat om particuliere aansluiting of een zakelijk account. Dit is verder ongeacht de systeemgrootte. Particuliere zonnepaneleneigenaren zijn niet wettelijk verplicht om hun installatie te laten keuren, maar dit is wel zeer verstandig aangezien er steeds meer sprake is van negatieve publiciteit. Op zakelijk niveau is brandgevaar een aanvullende reden om de zonnepanelen te laten keuren. Bedrijven kunnen deze keuring vaak via de verzekeraar regelen.

 

Waarom zonnepanelen keuren

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om je zonnepanelen periodiek te laten keuren. Slecht geïnstalleerde zonnepanelen of problemen in het systeem brengen immers grote gevolgen met zich mee. De meest gangbare redenen voor een zonnepanelenkeuring zijn:

  1. Een foute installatie: Zonnepanelen worden steeds vaker geïnstalleerd, waardoor het aantal onervaren installateurs die de installatie niet altijd helemaal correct uitvoeren ook toeneemt. Een zonnepanelenkeuring kan deze fouten op tijd opsporen.
  2. Slijtage en seizoensinvloeden: Alhoewel de gemiddelde levensduur van zonnepanelen op 25 jaar wordt geschat, is er wel sprake van slijtage en beschadigingen door het weer door de jaren heen.
  3. De brandveiligheid verzekeren: Zonnepanelen kunnen al gauw zorgen voor brandgevaar als er sprake is van problemen tijdens de installatie of door slechte verbindingen. Een keuring kan het brandrisico controleren.
  4. Eis van de verzekeraar: Veel verzekeraars vragen steeds vaker om een periodieke zonnepanelen keuring. Hierbij moet een inspectierapport worden ingeleverd.

Zonnepanelen keuren: verplicht of niet?

Zoals al eerder is aangegeven is het meestal niet verplicht om zonnepanelen te laten keuren, slechts een sterke aanmoediging. Maar, in bepaalde gevallen geldt er wel een wettelijke verplichting tot een zonnepanelenkeuring. Het keuren van zonnepanelen is in de volgende situaties wel verplicht:

  • Bij het in gebruik nemen van een nieuw zonnepanelensysteem.
  • Als het huidig zonnepanelensysteem wordt uitgebreid of aangepast.
  • Om de 25 jaar moeten bestaande installaties periodiek gekeurd worden.

Laat een installatiespecialist langskomen

Door een inspectiespecialist in te schakelen voor het uitvoeren van de zonnepanelenkeuring weet je zeker dat je goed zit. Een inspectiespecialist onderscheidt zich namelijk van andere installateurs door middel van het uitvoeren van aanvullende controles op de installatie om de veiligheid van het systeem te waarborgen. Installatiespecialisten zijn voorzien van de juiste gereedschappen en beschikken over de correcte mate van kennis en ervaring waardoor een maximale garantie kan worden gegeven.

Na de keuring van de zonnepanelen

Nadat de zonnepanelen zijn gekeurd, moet er een verslag opgesteld worden. In dit keuringsverslag staat duidelijk omschreven wat de situatie is van het systeem. Denk aan alle ondervonden problemen, storingen of defecten. Daarnaast komt ook het besluit in het keuringsverslag te staan. Na het ontvangen van het keuringsverslag die je deze in te leveren bij de netbeheerder. 

Offertes vergelijken

Het laten keuren van je zonnepanelen is een zeer belangrijke stap als je met een gerust hart uit wilt gaan van de installatie van je zonnepanelen. Zonnepanelen zijn immers een slimme investering met oog op de toekomst. Je bent hierdoor niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar daarnaast bespaar je op de maandelijkse energierekening, profiteer je van enorme jaarlijkse opbrengsten, de flinke waarde verhoging van je huis en kan je uitgaan van een vrij korte terugverdientijd. Zelf je eigen groene stroom opwekken met zonnepanelen? Vergelijk dan eerst offertes voordat je definitief een keuze maakt zodat je de voordeligste deal selecteert waardoor je kunt besparen op de kosten.


Laatste nieuws