Zonnepanelen als medium voor kunstenaars

Kunst bestaat al millennia lang. En als er één discipline is die zich constant heeft weten aan te passen en te ontwikkelen, dan is het kunst wel. Aan een kunstwerk kun je zien wanneer het gemaakt is en bij welke stroom het hoort. Het geeft je een kijkje in de gedachtegang en smaak van de mensen die toen leefden. Het is dan niet meer dan normaal dat kunstenaars vandaag de dag werken maken met voorwerpen die belangrijk zijn voor onze samenleving. En zonnepanelen vallen daar ook onder.

Verschillende soorten zonnepanelen kunst

Misschien weet je het niet, maar eigenlijk wordt er al best veel kunst gemaakt met zonnepanelen. Het begon met de ontwikkeling van zonnepanelen in allerlei kleuren. Dit was het antwoord op de klacht dat zonnepanelen lelijk zouden zijn en niet op het dak of in het landschap zouden passen. Ook al leveren zonnepanelen met kleuren wat minder rendement op, dat is iets wat veel mensen over hebben voor een zonnesysteem dat niet op valt of dat netjes aansluit met de rest van het gebouw of de omgeving. Omdat er zonnepanelen gemaakt kunnen worden in verschillende kleuren, betekent dat ook dat je daar kunst van kunt maken. Hier vind je enkele voorbeelden op een rij van huidige kunstprojecten die zonnepanelen gebruiken als medium.

  1. Zonnepanelen op de gevel

De bouw was één van de eerste sectoren die deze kans aangreep en architecten gebruiken gekleurde zonnepanelen al een tijdje voor het bekleden van de gevel van grote gebouwen. Op die manier kunnen de zonnepanelen architectonisch een bijdrage leveren aan het ontwerp, maar tegelijkertijd leveren ze ook stroom. Zou dit een flatgebouw zijn of een kantoor, bijvoorbeeld, dan kan een gedeelte van de stroom die door de zonnepanelen worden opgewekt gebruikt worden door de inwoners of te huurders. Met deze zonnepanelen kan ook wat worden uitgebeeld, zoals een schilderij, een patroon of een voorwerp. Het is goed mogelijk dat zonnegevels in de toekomst steeds meer op onze architectuur zullen opduiken. Dat is milieuvriendelijk én het fleurt het straatbeeld op.

  1. Solar Strand – University of Buffalo

De University of Buffalo heeft de zonnepanelen op een andere manier in kunst verwerkt. Op hun campus is een zonnepark met 5000 zonnepanelen en een vermogen van 1,1 megawattpiek geplaatst. Het wordt veel gebruikt als voorbeeld van hoe zonnepanelen op een rustige en artistieke wijze samen kunnen werken met de omgeving. De kunstenaar Walter Hood heeft met zonnepanelen een DNA gesymboliseerd. De bezoekers van de campus kunnen via wandelpaden langs de zonnepanelen lopen en deel uitmaken van het kunstwerk. Het project heeft drie doeleinden. Allereerst wordt er zonne-energie geproduceerd, ten tweede is het een landschap dat een diverse flora en fauna aantrekt en ten derde is het een voorbeeld voor de studenten die leren over energietransitie.

  1. Solar Art Panel

Een derde kunstproject waarbij zonnepanelen worden gebruikt is Solar Art Panel. Dit project bestaat al sinds 2016 en is opgericht door de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. De opbrengsten van het project gaan naar de Little Sun Foundation, een goed doel dat lampen op zonne-energie verstuurt naar leerlingen en leraren in Rwanda. Solar Art Panel nodigt kunstenaars uit om een kunstwerk te maken op oude fotovoltaïsche panelen. Deze worden daarna tentoongesteld en verkocht. De panelen zijn niet meer te gebruiken, maar een artistiek alternatief voor het recyclen ervan. Zo adresseren Eliasson en zijn kunstenaar een aantal belangrijke aandachtspunten over zonnepanelen, zoals de ongelijke distributie van energie en het gebrek aan een goede recycle-procedure.

Zonnepanelen als onderdeel van het dagelijkse leven

De bovenstaande projecten laten zien dat zonnepanelen in de toekomst een nog groter onderdeel zullen uitmaken van ons dagelijkse leven. We zien ze op gevels en we lopen er omheen op de campus van de University of Buffalo. Zonnepanelen kunst kan ook worden gebruikt als manier om problemen rondom zonne-energie aan te kaarten en er een actueel en politiek project van te maken die mensen aan het denken zet. Steeds meer woningeigenaren besluiten om zonnepanelen op het dak te plaatsen, architecten zijn er al een tijd mee aan het werk en nu gaan ook kunstenaars zonnepanelen gebruiken om zichzelf te uiten.

Wil jij zonne-kunst?

Als jij geïnteresseerd bent in een kunstwerk van zonnepanelen op je dak of je gevel, dan zal je nog even moeten wachten. Op dit moment zijn gekleurde zonnepanelen nog te duur om dit rendabel te maken voor particulieren. Plaats je ze ook tegen je gevel, dan leveren ze nog minder op, omdat ze niet de ideale hellingshoek hebben. Ben je echter met een nieuwbouwwoning bezig, vraag dan aan de architect of het mogelijk is om een ontwerp te maken met zonnepanelen in je dak en/of je gevel. Als onderdeel van een groter project kan dat veel beter uit. De ontwikkelingen van zonnepanelen staan nooit stil en er worden altijd alternatieven aangedragen. Wie weet, misschien kun je over 5 jaar een zonne-Mondriaan op je dak laten installeren.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%