Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door zonnepanelen wek jij je eigen energie op en dat heet zonne-energie. Een deel van de zonne-energie gebruik jij voor elektrische apparaten die op dat moment aan staan. De overige stroom die jij niet hebt gebruikt lever je dan terug aan de meterkast. Alle zonnepanelen worden aangesloten met een omvormer. Wij leggen je uit hoe je zonnepanelen aan moet sluiten.

Soorten zonne-energie

Er zijn twee soorten directe zonne-energie:

  • Passieve zonne-energie: deze zonne-energie is licht en warmte die opgevangen wordt door de ramen van jouw huis. Je kan hiervoor je huis laten verbouwen waardoor je huis volledig verwarmd wordt door de warmte van de zon. Dat doe je door de woonkamer aan de zuidkant te verbouwen. De warmte blijft dan in het huis hangen. Ook dit is een optie om energie te besparen.
  • Actieve zonne-energie: dit is de zonne-energie die je opwekt door zonnepanelen. Dit wordt gebruikt om de stroom van de elektrische apparaten te voorzien.
  • Thermische zonne-energie: dit is het type zonne-energie die voor de warmte in het huis zorgt. Dit zonlicht wordt in warmte omgezet door de zonneboiler.

Hoe installeer je zonnepanelen?

Leveranciers zeggen dat het aanbrengen van zonnepanelen een eenvoudige klus is, en dit is wel waar. Als je goed weet wat jij moet doen en waarom dan is het niet lastig. Wel moet je goed op je veiligheid letten. Zonnepanelen leveren gelijkstroom en als jij in contact komt met gelijkstroom met een hoge voltage, dan is dit levensgevaarlijk. Aan zonnepanelen zit er geen knop waarmee je de panelen aan of uit kan zetten. Als de zonnepanelen al aangesloten zijn in de string dan staat er al gelijk spanning op de stringkabels. Kijk dus goed uit als je de zonnepanelen gaat installeren.

Het installeren (uitleg in het kort) van zonnepanelen gaat in de volgende stappen

  1. Zoek eerst uit hoeveel zonnepanelen jij nodig en hoeveel ze opbrengen
  2. Vergelijk dan de zonnepanelen, omvormers en materialen daarna kan je ze kopen
  3. Als je alle spullen hebt ga je ermee het dak op om dit te monteren
  4. Sluit dan de bekabeling aan de groepenkast of meterkast

 

Zonnepanelen aansluiten meterkast

Alle zonnepanelen worden aangesloten samen met de omvormer. De beste plaats voor de omvormer wordt bepaald op de dag van de montage. Meestal is dit de zolder of de garage. De omvormer zet dan de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Daarna wordt er een kabel neergelegd tussen de omvormer en meterkast. Zo kunnen alle elektrische apparaten de zonnestroom gebruiken. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep. Waarom precies? Er mogen namelijk geen verbruikers zitten tussen de omvormer en de meterkast.


Laatste nieuws