Wat kan je doen met de stijgende energiekosten?

Je hebt het al waarschijnlijk gehoord over de stijgende energieprijzen en ook over de hogere energierekeningen. Gas en elektriciteit wordt steeds duurder en dit gaan we snel merken. Wil jij weten wat je kan doen met de stijgende energiekosten? Lees dan verder.

Energiearmoede

Het woord ‘’energiearmoede’’ hoor je de laatste tijd ook veel. Maar wat houdt energiearmoede in? Het onderzoeksinstituut TNO omschrijft het zo: ‘’Energiearmoede is gemeten als het % huishoudens met enerzijds een laag inkomen en anderzijds óf hoge energiekosten óf een woning met een relatief lage energetische kwaliteit.’’ Wat er eigenlijk gezegd wordt met ‘’een woning met een relatief lage energetische kwaliteit’’ is dat de woning slecht geïsoleerd is. Oftewel door een slecht geïsoleerde woning kan je te maken krijgen met hogere energiekosten. Volgens het rapport van onderzoeksinstituut TNO leven zo’n 550.000 huishoudens in Nederland in ‘’energiearmoede’’.

Wat kan je tegen de hogere energierekeningen doen?

De energierekening gaat omhoog door de stijgende prijzen. De energiebedrijven kunnen hier in principe ook niet veel aan doen. Het gas en elektriciteit is gewoon duurder geworden. Verder zit in de energierekening een groot bedrag aan belastingen, daar kan de overheid wel verandering in brengen. De vraag is dan of dat wel de prioriteit heeft, voor elektriciteit wel maar zeker niet voor gas.

Tips

Als je denkt dat je geen verandering meer kan brengen aan de prijzen en belastingen, dan hebben wij hieronder een aantal tips die wellicht jou kunnen helpen.

  • Bespaar energie door jouw verbruiksgedrag: je kan energie besparen door jouw gedrag. Let op wanneer je wel en geen stroom kan gebruiken als het niet nodig is. Denk aan lampen die onnodig aan staan, de verwarming die onnodig (hard) brandt en apparaten die energie vreten.
  • Minder energie verbruiken: hoe goed let jij op wat je aan het verbruiken thuis? Misschien kan je daar nog wel winst uit halen.
  • Zonnepanelen en isolatie: een andere tip is om jouw te huis verduurzamen door middel van zonnepanelen of isolatie.

 

Huurhuis of woning

Als je een eigen huis hebt dan heb je meer mogelijkheden om wat aan de energierekening te doen. Als je een huurder bent dan gaat dit wat lastiger. De woningbezitter is namelijk de enige die wat kan gaan doen aan het huis als het gaat om energiebesparende maatregelen.

Lees ook: energie vergelijken

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%