Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Koning Willem-Alexander en zijn gezin maakte op Koningsdag kennis met de voertuigen uit de stad Eindhoven. Een van die voertuigen die de koning te zien kreeg was de zonneauto van de Technische Universiteit Eindhoven. De zonneauto is nog niet te koop, maar als je kijkt naar het aantal groeiend start-ups, dan kan daar snel verandering in komen.

Er zijn al een aantal voorbeelden van automerken die al bezig zijn geweest met zonnepanelen. De eerste Nissan Leaf bijvoorbeeld die had een klein zonnepaneel op de achterspoiler. De Audi A8 had een zonnepaneel om de airco te laten draaien, en de Toyota Prius had een zonnepaneel die echt het accupakket kon laden.

Of dit allemaal echt doet wat het beloofd? Nee. Tot nu toe heeft dit allemaal niet gewerkt. Een tijdje geleden kwam er op YouTube een filmpje online, waarin iemand draagbare zonnepanelen had uitgevouwen over zijn Tesla Model 3. De auto had na anderhalf uur in de zon maar 12 kilometer kunnen bereiken.

Toyota blijft niet opgeven. In april werd het elektrische studiemodel bZ4X gepresenteerd met opnieuw zonnecellen. Precies als op de elektrische G80 van Hyandai.

Wat is een goed zonnepaneel?

Een woordvoerder van Solar Team Eindhoven, legt uit welke verschillen er zijn en waar een goed zonnepaneel aan moet voldoen. ‘’Prestaties zijn afhankelijk van de efficiëntie van het zonnepaneel. Dit varieert per producent van de zonnecellen.’’

‘’Neem het type laminaat wat de zonnecellen beschermt. Het laminaat kan reflectief of anti-reflectief zijn. Anti-reflectief vangt meer zonlicht dan reflectief doordat het geen zonlicht weerkaatst. Daarnaast moet je een goede MPPT (Maximum Power Point Tracker) hebben. Dat is een omvormer die achter het zonnepaneel zit. De MPPT zorgt ervoor dat je door middel van een algoritme de maximale hoeveelheid energie uit je zonnepaneel haalt. Deze moet efficiënt werken voor een optimaal resultaat.’’

Het klinkt allemaal heel kostbaar, maar je hoeft je geen zorgen te maken zegt het Solar Team.

‘’De zonnecellen op het voertuig zijn gelamineerd en gecoat, hierdoor kunnen ze niet zomaar beschadigen. De kosten van zonnecellen op voertuigen verdien je terug over de tijd, net zoals bij het zonnepaneel boven op je huis. De zonnepanelen op je auto zorgen ervoor dat je niet of minder vaak hoeft op te laden en je actieradius groter wordt. Hierdoor ben je onafhankelijk van de laadinfrastructuur.’’

De Lightyear One

Er zijn veel bedrijven bezig met het ontwikkelen van een zonneauto, een van deze bedrijven is het Nederlandse bedrijf Lightyear. Door de zonne-energie van Lightyear zou de auto langer zonder laadsessies kunnen.

De auto wordt de Lightyear One genoemd en is ontwikkeld door oud studenten van het TU Eindhoven die in het Solar Team zaten in 2013, 2015 en 2017 en de Bridgestone World Solar Challenge wisten te winnen. De Lightyear One heeft een redelijk aantal zonnecellen die totaal bijna wel 5 vierkante meter weet te beslaan.

De verwachting is dat er gemiddeld wel tussen de 50 en 70 kilometer per gereden kan worden op zonne-energie met de Lightyear One. Je bent dan afhankelijk van het lichtintensiteit. Op de site van Lightyear staat er een tabel waarin je kan aflezen wat de verwachtingen zijn van het aantal kilometer die je kan rijden per maand.

Zonneauto voor kleine beurs

De Duitse start-up Sono Motors komt vergeleken met de Lightyear One een goedkopere zonneauto op de markt brengen. In 2023 hoort het allemaal al uit de fabriek te komen. Op dit moment zijn er voor dit model wel 13.000 reserveringen en aanbetalingen gedaan.

 

De Aptera

Volgens de Washington Post hebben al 7.500 mensen in februari zich getekend voor de eerste 330 beschikbare exemplaren. Het is een driewieler in een druppelvorm voor een optimale stroomlijn. Ook is de auto redelijk licht. Het weegt namelijk 800 kilo. De zonnecellen zouden op een zonnige dag energie kunnen opleveren voor een actieradius van meer dan 60 kilometer. Als de Aptera opgeladen is dan moet het wel 1.600 kilometer ver kunnen komen. De Aptera kost 25.900 dollar, omgerekend is dit €21.500.

 


Laatste nieuws