Wanneer gebruik je een optimizer?

Misschien heeft u al een keer gehoord van een optimizer. Installateurs gebruiken tegenwoordig vaker een optimizer bij hun PV-installatie. Een optimizer wordt tussen een zonnepaneel en de omvormer geplaatst. Per zonnepaneel wordt er één optimizer geplaatst. Er zijn is ook een systeem waarbij er per twee zonnepanelen één optimizer wordt geplaatst. Bij een optimizer wordt er geen stroom omgezet, het is geen omvormer. Maar een aanvullende omvormer is wel altijd nodig. Een optimizer is een intilligent kastje dat onder de panelen wordt geplaatst. Een optimizer zorgt ervoor dat de energie opbrengst van een afzonderlijke zonnepaneel maximaal wordt gebruikt.

Wanneer kiest u voor een optimizer?

  • De panelen voor een deel in de schaduw liggen
  • U snel last heeft van bladeren of ander vuil op uw panelen
  • De zonnepanelen op meerdere dakvlakken liggen en met verschillende oriëntaties worden geïnstalleerd
  • Als u verschillende panelenvermogens met elkaar wil combineren
  • De zonnepanelen in verschillende richtingen liggen

Als bij de PV-installaties de zonnepanelen goed in de zon liggen en geen schaduw of vuil hebben, dan heeft u geen optimizer nodig. Mocht u er wel voor willen kiezen, dan zal de opbrengst beperkt zijn. U zult dan een paar procent opbrengst hebben. Wilt u op paneelniveau monitoren, dan is het verstandig om wel een optimizer te nemen.

Voordelen van een optimizer

  • Voorkomt opbrengstverlies
  • Besparing op de onderhoudskosten
  • Het is veiliger, u heeft minder kans op ongelukken. Dat komt omdat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld kortsluiting, blikseminslag en brand

Installatie

Het instaleren van een optimizer is erg gemakkelijk en gaat gecombineerd met een app. Een installateur kan zelf op een afstand zien wat er gebeurd bij de installatie van de zonnepanelen. Elk merk is wel anders uiteraard, maar meestal is het niet ingewikkeld en is er ook een goede support bij.

Hoeveel kosten optimizers?

Een optimizer wordt meestal aangeboden in combinatie met een omvormer. Een optimizer kost €60 per paneel. Een set van 16 optimizers kost circa €1000 of iets hoger. Op een dergelijke set is dat ongeveer 15% van de totale investering.

 

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%