Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen schoonmaken

Laatst bewerkt op: 18 jul 2023

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om groene energie op te wekken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Echter kan het rendement van je zonnepanelen afnemen als ze vuil en stoffig zijn. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, vooral in de zomermaanden.

In de zomer zijn er verschillende redenen waarom zonnepanelen extra vuil worden. Ten eerste is er vaak meer stof en pollen in de lucht, vooral tijdens droge periodes. Deze deeltjes kunnen zich ophopen op het oppervlak van de zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht die de panelen kunnen opvangen vermindert. Hoe minder zonlicht er wordt geabsorbeerd door de panelen, hoe minder elektriciteit je zonnepanelen kan produceren. Daarnaast zal er in de zomer ook meer vogelpoep zijn. Vogels vinden zonnepanelen namelijk aantrekkelijke rustplekken en gebruiken ze als uitkijkpost. Helaas kunnen hun uitwerpselen de zonnepanelen bedekken en het rendement verminderen. Bovendien bevat vogelpoep zuren en andere chemische stoffen die de panelen kunnen beschadigen en de energieproductie kunnen belemmeren.

10% rendementsverlies

Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat zonnepanelen 10% rendement verliezen als ze (erg) vies zijn. Helaas zijn regenbuien niet voldoende om al het vuil weg te spoelen zoals vogel poep.  

Droge periode

Als het langere tijd niet regent, kan het vuil zich opstapelen en een laag vormen op het oppervlak van de panelen. Deze laag kan de hoeveelheid zonlicht verminderen die door de panelen wordt geabsorbeerd. Bovendien kan het vuil op de panelen de temperatuur verhogen en het risico op oververhitting vergroten, wat de levensduur van zonnepanelen kan verkorten.

Zo maak je zonnepanelen schoon

Om optimaal te profiteren van zonnepanelen en het hoogst mogelijke rendement te behalen, is het dus essentieel om ze regelmatig schoon te maken, vooral in de zomer. Hier zijn een paar tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen:

Controleer eerst de veiligheidsinstructies van de fabrikant en schakel indien nodig een professional in om de klus te klaren.

Reinig de panelen vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de zon minder intens is. Op die manier minimaliseer je het risico op schade door temperatuurverschillen.

Gebruik geen schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de oppervlaktecoating van de panelen kunnen beschadigen. Een zachte borstel, een spons en wat mild reinigingsmiddel vermengd met water zijn meestal voldoende.

Spoel de panelen grondig af met osmose water om ze vrij te maken van zeepresten en vuil.

Echter zal je een vergroot risico lopen als je de panelen zelf schoonmaakt en niet aan een professional zoals: schade door niet de juiste materialen en middelen gebruiken, valgevaar en kan de garantie vervallen als je niet aan de instructies van de fabrikant houdt.

Vakspecialisten kunnen een oplossing zijn

Als zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn, als je niet zeker bent van de juiste schoonmaakprocedure of je liever niet op een ladder of dak moet, schakel dan een professioneel reinigingsbedrijf in dat ervaring heeft met het schoonmaken van zonnepanelen. Wij  raden het aan om met een professional een servicecontract afsluiten, vaak kan dit ook bij de installateur zelf. Met een servicecontract worden je panelen periodiek gereinigd door een vakspecialist. En voor een vaste prijs dit is voordelig en schrik je niet als de prijzen over een half jaar veel hoger zijn!


Het een inschakelen van een vakspecialist heeft de volgende voordelen: 

  • Je weet zeker dat de schoonmaakwerkzaamheden correct worden uitgevoerd
  • Je hoeft zelf niet te investeren in (dure) schoonmaakmiddelen en apparatuur
  • Je loopt geen risico om van een ladder of dak te vallen
  • Geen risico op schade van de zonnepanelen 

*Tip
→ Als je met een externe partij in zee gaat, lees eerst de reviews online zoals op Google en Trustpilot. Zo ben je zeker dat je met een vakspecialist te maken heb en geen cowboy.

Door je zonnepanelen schoon te houden, optimaliseer je de energieopbrengst en verleng je de levensduur van je systeem. Een beetje inspanning en regelmatig onderhoud kunnen ervoor zorgen dat zonnepanelen gedurende de zomer efficiënt blijven werken. Dus, investeer in het schoonmaken van je zonnepanelen en blijf optimaal genieten van de voordelen van groene energie!


Laatste nieuws