Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

De ontwikkelingen van zonnepanelen staan eigenlijk nooit stil. Er wordt constant gewerkt aan panelen die beter presteren, zodat ze voor een groter publiek aantrekkelijk worden. Zo zijn er fabrikanten die zonnepanelen ontwikkelen die minder snel achteruit gaan als ze in de schaduw staan of die goed blijven presteren als ze heet worden. Er worden schakelingen aangeboden waarmee je je de zonnepanelen in je systeem in verschillende situaties kunt opstellen en toch van elk paneel de maximale bijdrage kunt verwachten. Een andere ontwikkeling is die van de thuisbatterij. En dit kon wel eens een hele belangrijke verandering teweeg brengen in de manier waarop we in Nederland stroom verbruiken.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Wat is een thuisbatterij?

De naam zegt het natuurlijk al, maar een thuisbatterij is een opslag van stroom die je bij je thuis laat installeren. Deze batterij slaat jouw groene energie op en jij maakt er gebruik van als je het nodig hebt. Dit is een zeer logische oplossing, want jouw zonnepanelen leveren voornamelijk stroom als jij niet thuis bent. De piek van de opbrengst van je zonnepanelen (in de meeste situaties) is wanneer de zon op het hoogste punt staat, dus in de middag. De piek in jouw stroomverbruik ligt waarschijnlijk ’s avonds wanneer je terug komt van het werk en gaat koken en televisie kijken. Dat is wanneer je zonnepanelen in veel gevallen nog maar weinig produceren. Met een thuisbatterij sla je de stroom op op momenten dat je dit niet gebruikt en deze stroom wordt vrijgegeven op momenten dat je het nodig hebt.

De situatie zonder thuisbatterij

Verreweg de meeste systemen in Nederland werken nu nog zonder thuisbatterij. De stroom die wordt opgewekt wordt dan direct teruggeleverd aan het energienetwerk. Als het tijd is voor je jaarrekening, dan kijkt de energieleverancier naar wat je verbruikt hebt en wat je hebt opgewekt. Het verschil wordt in rekening gebracht of uitbetaald. Jij gebruikt je eigen stroom dus niet, maar de stroom die je opwekt gaat het netwerk op en wordt op je eindfactuur verrekend. Deze situatie levert twee problemen op die met een thuisbatterij kunnen worden opgelost.

  1. Congestie op het energienetwerk

Steeds meer woningeigenaren, bedrijven, Verenigingen van Eigenaren en instanties besluiten te investeren in zonnepanelen. En ook al is dit voor het milieu en de klimaatdoelstellingen voor 2050 bijzonder goed nieuws, de netwerkbeheerders ervaren grote problemen. Al deze extra zonnepanelen leveren op hetzelfde moment van de dag een grote hoeveelheid aan energie terug aan het energienetwerk. Dit is wederom als de zon op het hoogste punt staat en voornamelijk in de maanden van maart tot oktober.

Ons energienetwerk is niet gemaakt op deze toename aan stroom en daarom levert dit tijdens de piekuren congestie op. Dit is voornamelijk in de dunbevolkte gebieden een groot probleem, want het netwerk is daar niet gewend om met grote hoeveelheden stroom tegelijkertijd te werken. Helaas zijn dit de gebieden waar nog wel plaats is voor grote zonneparken. Netbeheerders hebben al aan de bel getrokken en aanvragen voor het bouwen van zonneparken worden regelmatig afgehouden.

Een batterij lost deze problemen op, omdat er dan geen stroom meer wordt geleverd aan het netwerk. Het is met een thuisbatterij ook mogelijk om deze stroomaanlevering te reguleren en de stroom geleidelijk aan het netwerk terug te geven in plaats van met een grote piek. Het opslaan van de stroom in een batterij is dus een mogelijke oplossing voor de problemen die we ervaren op het energienetwerk momenteel.

  1. De salderingsregeling verdwijnt

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft aangegeven de salderingsregeling te willen schrappen. En daarvoor heeft hij een afbouw voorgesteld die in 2023 moet gaan beginnen. Je krijgt vanaf dat jaar niet meer de volle energieprijs voor elke kWh die je hebt opgewekt, maar een percentage ervan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen vanaf 2031 een vergoeding krijgt per kWh die gelijk staat aan de kale energieprijs. Dat betekent dat belastingen en netbeheerkosten hier niet meer onder vallen.

De kale energieprijs neemt momenteel ongeveer 36 procent in van de prijs per kWh die jij daadwerkelijk betaalt. Stel, jouw energieleverancier vraagt €0,22 per kWh, dan is de prijs voor energie slechts €0,08. Vanaf 2031 krijg je dus voor de stroom die je opwekt geen €0,22 per kWh meer, maar €0,08. Volgens Minister Wiebes wordt deze vermindering gecompenseerd door de dalende prijzen voor zonnepanelen. De terugverdientijd zou van 7 jaar naar 9 jaar gaan, maar dus niet dramatisch veel langer worden.

Met een thuisbatterij word jij niet meer beïnvloed door de schommelende energieprijzen en de salderingsregeling. De stroom die je opwekt wordt opgeslagen en gebruikt door jou en daar komt geen andere partij bij kijken. Met een thuisbatterij heb je de mogelijkheid volledig zelfvoorzienend te worden en zelfs off-the-grid te leven.

Is de thuisbatterij de toekomst?

De komst van de thuisbatterij levert een oplossing aan voor twee drukkende problemen waar eigenaren van zonnepanelen momenteel mee te maken hebben. Helaas zijn de kosten voor een thuisbatterij in Nederland nu nog te hoog om de investering rendabel te laten zijn. In sommige landen, zoals Australië, zijn thuisbatterijen al veel normaler en daar zijn ze dan ook beter te betalen. Als deze batterijen in Nederland ook goedkoper worden, dan zal het gebruik ervan ongetwijfeld toenemen. Het leven van consument, overheid, energieleverancier en netbeheerder wordt er een stuk gemakkelijker van.


Laatste nieuws